12/22/15 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи за пръв път предвидиха появата на избухваща звезда

 Във Вселената постоянно избухват звезди, но предвиждането на тези събития е невъзможно, пише Gizmodo. Сега за пръв път астрономи са заснели изображение на свръхнова, чието появяване са очаквали. 
Макар да звучи странно, всъщност астрономите са наблюдавали тази космическа експлозия за трети път. Разполагайки с чудноватия астрономически феномен, познат като гравитационна леща, учените са видели повторение на събитие, което се е случило преди 10 милиарда години. 
Свръхновата Рефсдал е наблюдавана за пръв път през 2014 година. Тя е била видяна като четири отделни изображения подредени в система, наречена “Кръст на Айнщайн”. Оптичната илюзия е била създадена от гравитационните сили в масивен галактически куп, който от нашата гледна точка се намира пред свръхновата. 
Бихме могли да очакваме, че купът пречи да видим свръхновата, но невъобразимите гравитационни сили изкривяват пространство-времето около него. В резултат галактическият куп изпълнява ролята на гигантско увеличително стъкло. Нещо повече, излъчваната светлина преминава по различни траектории до Земята - някои по-дълги, други по-къси, затова има ефект на забавяне и повторение. 
Предвиждането на точното време на появяване на избухващата звезда, пък било и с отклонение от няколко дни или седмици, не е лесно. Астрономът от Калифорнийския университет Томасо Трьо обяснява, че той и колегите му са използвали седем различни модела на галактическия куп, за да изчислят кога и къде свръхновата ще се появи в бъдеще. “Забележително е, че всички седем модела предсказаха приблизително една и съща времева рамка за появяването на новото изображение на експлоадиращата звезда,” изтъква Трьо. 
Моделите са предвидили повторение на Рефсдал в края на 2015 или първата една трета на 2016 година. В очакване на събитието телескопът Hubble е започнал да наблюдава определен регион от Космоса от месец октомври. Свръхновата е забелязана на 11 декември. Изследването е забележителна възможност за тестване на модели на разпределение на маса, включително на тъмна материя, в този галактически куп.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване