12/22/15 01:25
(http://pik.bg)

В УМБАЛ "Св. Георги" лекуват рак с кибернож

В УМБАЛ "Св. Георги" лекуват рак с кибернож

Най-модерната апаратура за лъчелечение на онкоболни в света вече е доставена и инсталирана в България по Оперативна програма за регионално развитие 2007-2013. Официалното откриване на кибернож системата последно поколение M6 се състоя вчера в УМБАЛ "Св. Георги". Липсата на такъв високотехнологичен апарат в страната за роботизирана радиохирургия и стереотактично лъчелечение за цялото тяло досега принуждаваше българските пациенти да се лекуват в Турция, пише "Стандарт". С киберножа онкоболните ще лекува екипът на проф. д-р Марианна Янева, началник на Клиниката по лъчетерапия и нуклеарна медицина на УМБАЛ "Св.Георги" Пловдив.

Кибернож роботизирана система е неинвазивна алтернатива на операция за лечение на злокачествени и доброкачествени тумори навсякъде в тялото, включително на простатата, белия дроб, мозъка, гръбначния стълб, черния дроб, панкреаса и бъбреците. Лечението, което доставя лъчи с висока доза радиация върху тумора с изключителна точност - предлага нова надежда на пациентите в България.

Обикновено се използва при пациенти, за които може да има ограничени възможности за лечение или чийто тумор предварително е бил описан като невъзможен за опериране. Не изисква употребата на стабилизиращи приспособления или неудобни спиращи дъха техники, които са необходими при традиционната лъчетерапия - това прави целия процес много по-лесен и по-спокоен като преживяване за пациентите.

Уникалната апаратура е доставена и инсталирана от Бул Мед Инвестмънт АД - ексклузивен дистрибутор за територията на България на производителя Accuray Inc. Уредът е последно поколение кибернож и е клинично с най-висока успеваемост.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване