12/22/15 19:13
(http://www.dnevnik.bg/)

Евгений Дайнов: Доган се съмнява, че Местан съюзява ДПС с ислямистите


След като ДПС разпространи речта на почетния си председател от новогодишното тържество на партията, "Дневник" потърси наблюдатели и политолози за първи реакции какво четем всъщност в изказването на Ахмед Доган. Започваме с мнението на политолога Евгений Дайнов.
А първа политическа реакция дойде от Радан Кънев.

Какво предупреждение четете към Лютви Местан и ДПС в речта на Ахмед Доган? 

- Нещата са по-дълбоки, отколкото изглеждат. От самото си основаване, в рамките на турската (и общобалканска) политическа култура ДПС е светска, кемалистка и проевропейска партия. Никога не си е другарувала с ислямистките партии (вкл. Ердоган) в Турция и винаги е била партньор на светските турски партии. Напоследък съществува основателно съмнение – очевидно споделяно от Доган – че Лютви Местан препозиционира ДПС и я съюзява с ислямистите, изоставяйки кемализма. 

Това е изумително опасен завой, защото докато е кемалистка, ДПС не е "пета колона" на Турция в България – напротив, може да се каже, че е фактор за влияние в самата Турция. Ако ДПС обаче стане ислямистка партия, това обръща играта и отваря вратата към куп чудовища, които могат да ни разфасоват. 

Очевидно Доган е достатъчно обезпокоен от тази перспектива, та да се обозначи, с гръм, трясък и пушек, отново на политическата арена. 

Какво означава посланието му, че "ДПС трябва се промени, но не да се подмени" ? 

- Следвайки гореказаното:

а) Доган забранява на ДПС да се отметне от кемализма – нещо, което би било чиста подмяна.

б) Относно промяната сме в сферата на хипотезите. Най-вероятно се има предвид очевидното спиране на процеса, силно окуражаван преди години от Доган, на превръщане на ДПС от партия на малцинствата в партия, всмукваща етнически българи като професионални политици. При Местан този процес очевидно изчезна, а партията стана още по-малцинствена – губейки турски гласове, заместваше ги с ромски такива. Може би Доган иска да промени точно това положение.

В един идеален свят, Доган трябваше да си доведе мисълта докрай и да каже нещо като "стига сме били корпорация за влияние и порции, нека най-сетне станем истинска либерална партия". Но не живеем в идеален свят.

Какво би могло да означава активизиране на Доган без да се връща в политиката? 

- Само той може да ви каже.

На мен ми се струва някакъв невъзможен опит той да се препозиционира като някакъв elder statesman, сипещ мъдрости от планината, но без да ходи всеки ден до централата на партията; това в днешните български условия едва ли е невъзможно. Видя се при Костов, че точно това у нас не се получава.

Какво ви изненада/впетатли в т.нар. новогодишна реч?

- Имайки предвид конфликта кемализъм-ислямизъм, речта е едновременно по международни и по вътрешни теми. Под възвишената философска реторика (с която Доган очевидно си играе, полунасериозно, за да затапи "високия изказ" на Местан и да напомни, кой е истинският майстор) виждаме грамотен анализ на световните дела. Доган се опитва да вплете съдбата и перспективите на ДПС в голямата картина и до голяма степен успява. Наистина, няма как ДПС да не избира, каква партия е и за какво се бори, без да рискува да пропадне в някакъв международен капан. 

Доган е отново прав, когато подкрепя тезата, че докато ЕС не е наясно, какво и защо прави (и какво животно е), единственият начин държавите да преминат през сегашната мътилка е да се запазят стабилни в рамките на своя суверенитет. Няма как да чакаш да ти кажат "началниците от Брюксел", какво да правиш, когато те самите не са наясно, какво искат. Решението си е твое и отговорността към нацията пак си е твоя. 

Пътьом Доган шамаросва идеята за "пети и шести колони", очевидно имайки предвид някаква ислямистка ДПС ("пета колона" на Турция) и българските ура-националисти и социалисти ("шеста колона" на Русия). В разсъжденията си обаче силно надценява перспективите на Русия и Китай – и двете в момента потънали в ужасяващи икономически тресавища.

За смущаващи намирам разсъжденията по темата "свобода или сигурност"; те клонят твърде много към сигурността и подценяват свободата по един доста не-либерален начин – а ДПС е член на Либералния, все пак, интернационал.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване