12/22/15 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Кой натиска цената на петрола

 Тепърва предстои да стигне дъното, но това залага бомба за бъдещето на пазара

Цената на петрола достигна най-ниски нива от 11 г. насам. Най-кратко казано, това е добра новина за шофьорите, но не е много добра за държавите от гледна точка на това, че постъпленията в бюджета са пропорционално зависими от цените на вносните горива.

Да видим нещата по-детайлно. Икономиката или геополитиката има принос за спадащите цени? Погледнато в по-широк план основната причина за ниската цена на петрола и на ниските цени на суровините изобщо е депресията.

Ако започне едно

сравнително

бързо развитие

на световната

икономика,

каквото бе преди кризата 2007 г., търсенето ще е значително по-голямо, защото икономиката работи с по-голям капацитет.

Пазарните фактори Определено в момента има едно свръхпредлагане на петрол. Пазарът не е в баланс. Поне един милион барела на ден се предлагат повече, отколкото е тъсенето. Има и натрупани резерви, които даже няма къде да се съхраняват.

Не мисля обаче, че са верни

теориите за

заговор около

цените на

петрола, за да

пострада Русия

Първо, механизмите за съгласуване на тези цени вече не работят. Преди имаше механизъм за балансиране за сметка на страните от ОПЕК и главно на Саудитска Арабия. Сега последната среща на ОПЕК показа, че не могат вече да се разберат.

Второ, сегашната ситуация е вредна за пазара, защото на практика спира разработването на нови находища. Това ще изиграе лоша шега в бъдеще, защото при изчерпване на евтините находища ще се наложи много бързо да се премине на такива, които имат далеч по-високи разходи за добив.

Трето, вярно е, че за руската икономика спадащата цена на петрола е лоша новина. Но не бива да се робува на модела, че, видите ли, в Русия разчита само на нефт, газ и износ на суровини. Далеч не е така. Това е икономика, която е нараствала и в периоди - можем да се сетим за 70-те и 80-те години, когато не е имала тези износи. Имаше такава приказка на един американски сенатор - той твърдеше, че Русия не била държава, а

разширена

бензиноколонка.

Което тотално

не е вярно

А евтиният петрол вреди и на САЩ, не само на Русия. САЩ вече са вторият производител на нефт, при това с увеличаващ се обем на производството.

Петрол и растеж

Цената на петрола има връзка с икономическия растеж. При ниските цени става по-изгодно потреблението на транспортни услуги. Много цени на енергийни стоки са пряко свързани с цената на петрола. Това води до едно общо поевтиняване на издръжката на живот и изобщо положителното влияние в началото е факт. За по-нататък не е сигурно, като се има предвид, че в момента се затварят огромен брой находища - над половината от всички находища имат разходи за добив толкова високи, че ще се наложи да бъдат затворени.

Що се отнася до българската икономика, не мисля, че евтиният петрол е добра новина за растежа й. Цената е ниска, но тя е ниска за всички. По-тази причина евтиният петрол

подобрява

конкурентността

на китайските

стоки на

европейския пазар, защото при тях транспортните разходи са важен фактор. Тук обаче има и противодействащи фактори - да речем, скъпия долар, тъй като китайската икономика ценообразува през долари. При ниското евро износът й към Европа става по-неефективен.

Какво предстои

В краткосрочен план може да се твърди, че поевтиняването на петрола ще продължи. До януари 2016 г. със сигурност.

Когато Иран

излезе на пазара, ще видим дъното на тази цена. Все още забраната за търговия с петрол от Иран не е отменена. Когато стане това, когато Иран се появи на пазара с добив поне милион барела на ден, това веднага ще се отрази на пазара.

Но какво ще се случи в крайна сметка, зависи от човешки фактори. Арабските страни например въпреки намаляващите цени не търсят начини да намалят своя дял на пазара, защото не искат да загубят пазари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване