12/22/15 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Компания 3D-принтира маратонки според формата на стъпалото

 Представете си, че влизате в магазин, тичате няколко минути на бягаща пътека, а след това купувате обувки, произведени да прилягат на всяка извивка на стъпалата ви. Това е бъдещето на купуването на маратонки, според Adidas, пише Live Science. Компанията за спортни стоки наскоро представи модела маратонки Futurecraft 3D - обувки за бягане с триизмерно отпечатана средна подметка - частта между стелката и долната част на подметката. Adidas посочва, че средната подметка може да се направи по мярка, за да отговори на индивидуалната нужда от “амортизация”. 
Измерванията, необходими за 3D-принтираната част от обувката се правят, докато клиентите тичат върху фитнес-тренажор. В бягащата пътека са интегрирани сканиращи устройства, предаващи измерванията към компютър, който създава проект за средна подметка. След това файлът с проекта се изпраща към триизмерен принтер.
За изработката на подметката се използва селективно лазерно синтероване (SLS). При тази техника лазер разтопява прахообразни материали - в случая термопластичен полиетерен, за да формира твърд предмет. Adidas работи с компанията за триизмерно принтиране Materialise, за да адаптира и усъвършенства процеса.
Някои от конкурентите на Adidas вече произвеждат 3D-принтирани обувки. Nike представи модел, направен с друга дигитална производствена техника, позната като триизмерно плетене. Британската дизайнерска фирма United Nude пък произвежда футуристично изглеждащи обувки с висок ток с метод за триизмерен печат. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване