12/22/15 00:03
(http://pik.bg)

Мизерията се качва и в градския транспорт

Мизерията се качва и в градския транспорт

Епизодичните доскоро гледки на бездомници, които носят големи чанти с хартия към пунктове за събиране на отпадъци бавно, но сигурно се изместват в транспортния интериор от несретници, пътуващи с цялата си покъщнина.

В трамвай № 5 днес беловлас старец изтътрузи огромен чувал със стари дрехи и предизвика истинска еуфория сред пътуващите за работа по посока Княжево - Съдебна палата. Кроткият клошар се спаси от мъглата и студа в затоплената мотриса, седна на свободна седалка и зарея поглед навън. В поведението на хората в трамвая след първоначалното стъписване като че ли се настани разбиране за новата ситуация: трябва да свикваме и с това.

С какво ли не ни се наложи да свикваме, но най-трудно се примиряваме с все по-натрапващата се бедност и мизерия на все повече българи. Най-травматични те са в големия град, „окъпан с празнични светлини и предколедно настроение”, както се пише в такива случаи. Разбираме, че не трябва да смущаваме управляващите в навечерието на най-християнския празник с такива гледки на човешка безизходица, но пък чуждите медии и институции никак не ни ги спестяват. Класациите за благосъстояние - също.

Според Евростат българските семейства са най-бедните в ЕС. А наскоро научихме, по официална информация на ЦРУ, че България е трета в света по ниво на смъртност на населението. Преди нас са само южноафриканската държава Лесото и Украйна. По този начин държавата ни води в черната класация пред страни като Афганистан, Чад, Габон, Нигерия, Мали и други, с локални военни конфликти, като Ирак и Пакистан. Да спрем дотук, за да не вгорчаваме празниците си. Но, за Бога, свиква ли се с това? 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване