12/22/15 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Министър в Анкара: Турция и Русия се сдобряват през март 2016 г.

 Кризата в отношенията между Турция и Русия, възникнала заради свалянето от турски изтребители на руски бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница, може да се преодолее към март 2016 г., посочи турският министър на търговията и митниците Бюлент Тюфенкчи в интервю за в. "Хабер тюрк".

Ние правим всичко, което зависи от нас, за да може и руският, и турският народ да не понасят загуби. Предполагаме, че кризата няма да продължи дълго, към февруари-март напрежението ще отслабне, смята той.

По думите му през последните дни е намалял обемът на стоките, връщани от руските митници. Според него ситуацията постепенно се нормализира.

Отношенията между Москва и Анкара се изостриха, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24. Според Анкара самолетът е нарушил турското въздушно пространство. Министерството на отбраната на Русия посочи, че руският самолет се е намирал изцяло на сирийска територия и че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция. На 28 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки срещу Турция.

Годишните щети на икономиката на Турция от турско-руската криза могат да възлязат минимум на 8,5 милиарда долара и максимум на 12,2 милиарда долара. Такава прогноза се съдържа в доклад, който са подготвили представители на опозиционната Народнорепубликанска партия, предаде ТАСС.

В документа, извадки от който публикува в. "Джумхуриет", се отбелязва, че преките загуби за турската икономика ще възлязат на минимум 6,5 милиарда долара, но взимайки под внимание "куфарната търговия", ще достигнат 8,5 милиарда. В случай на изостряне на санкциите годишните загуби се очакват на ниво 12,2 милиарда долара, се казва в доклада.

Според оценките на Народнорепубликанската партия кризата, ако не бъде регулирана в средносрочна перспектива, за четири години ще нанесе на Турция загуби от 52,5 милиарда долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване