12/22/15 20:20
(http://www.klassa.bg/)

Министър Лиляна Павлова: Блоковете, одобрени за саниране по европейската програма, които не бъдат завършени до края на годината ще се финализират по националната програма за енергийна ефективност

 Всички блокове, одобрени за саниране по проект  „Енергийно обновяване на българските домове“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., които не приключат до края на годината ще бъдат довършени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това обяви пред журналисти във Варна  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, че в момента приключва реализацията на европейската програма и сградите, които не могат да бъдат довършени до края на годината ще преминат в държавната програма за енергийна ефективност догодина. Министър Павлова увери, че няма да има ощетени собственици на жилища, които са одобрени по програмата и по сградите им се извършват или предстоят да започнат строително-ремонтни дейности. Тя напомни, че изпълняваният с европейски средства проект за саниране е бил замразен от предишното правителство, заради което има огромно забавяне в сроковете.

 

Регионалният министър съобщи, че по Националната програма за енергийна ефективност над 1800 сгради в цялата страна са одобрени за финансиране на ремонтни дейности.  От първия работен ден на януари догодина по програмата за саниране ще могат  да кандидатстват и сгради с под 36 апартамента, без значение от вида на строителство,  стига да отговарят на изискването да са многофамилни и да са строени и проектирани до 1999 година, отбеляза още тя.

Реалната реализация на проектите, одобрени през 2015 ще се реализират 2016 година, прогнозира още министър Павлова, като допълни, че програмата ще тече поне до 2018 г като строителство, заради големия интерес.

Министърът информира, че в град Варна 33 сгради вече са одобрени за финансиране от общо 37, подали до момента заявления за кандидатстване. „Интересът нараства и се надявам  през пролетта, със затоплянето на времето, защото от много етажни собствености получаваме молби и апели към кметовете и към нас да не сменяме дограма и да не ремонтираме покриви през студеното време. Смятам, че пикът на програмата ще почне от пролетта на ново“, категорична бе министър Лиляна Павлова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване