12/22/15 07:12
(http://pik.bg)

Молебен за българските полярници преди заминаването им за Антарктида

Молебен за българските полярници преди заминаването им за Антарктида

С молитва към Бога за успех на експедицията ще заминат поредната група български полярници от 24-тата българска експедиция на Антарктида начело с директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Молебенът в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще отслужи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний днес от 9.00 часа в съслужение с храмовото свещенство. При отпътуването си полярниците ще вземат със себе си и осветена вода, с която ще осветят помещенията в българската полярна база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В базата ни, разположена на полуостров Хърд в Южния залив на о-в Ливингстън, Южношетландски острови, през 2003 г. е построен параклис, посветен на покровителя на българския народ преподобни Иван Рилски Чудотворец. През 2012 г. е изградена нова сграда за по-голям храм „Св. Иван Рилски” - първата православна постройка в Антарктида. За храма в момента се зографисват на място икони, в скоро време той ще се сдобие и с камбана и голям кръст.

Предстои през следващия сезон българският храм на Антарктида да бъде официално осветен. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване