12/22/15 15:57
(http://pik.bg)

ПИК TV: Проф. Пимпирев ще занесе светена вода на Антарктида

ПИК TV: Проф. Пимпирев ще занесе светена вода на Антарктида

Само след броени дни отлитаме на дълъг път към българската полярна база “Св. Климент Охридски”. Това заяви проф. Христо Пимпирев, геолог и антарктически изследовател.

Ще посрещнем Нова година в Ушуая - най-южният град, където ще пристигне испанският кораб “Есперидас” и с него на 1 януари потегляме към българската база, за да бъдем там точно в навечерието на светлия празник Богоявление. Именно затова сме тук. Този молебен ще бъде, за да изпрати и пожелае успех на цялата експедиция, обясни той.

Пимпирев разказа, че това е втората - основна група, която ще отиде в българската база в Антарктида. Има много млади учени и ще започнем амбициозни научни проекти. Това ще бъде успех за цялата експедиция и надявам се през март да се върнем всички живи и здрави отново в България.

Вече новата постройка на православния параклис “Св. Иван Рилски” е окончателно завършена. Този водосвет ще бъде и за него. Ние не можем да го осветим, защото трябва да дойде лице, упълномощено от патриарх Неофит, защото това е първият православен храм на цял един континент, който е по-голям от Европа и Австралия.

Ние само ще занесем светена вода в специален съд, с който ще поръсим параклиса и също ще осветим и цялата база. Проф. Пимпирев заяви и, че досега светена вода не е носена в Антарктида.

През януари и февруари ще започне основната работа на континента, обясни той. От една седмица първият ни екип от геодезисти и картографи вече работи в базата. Те са направили основните снимки с дрон. Заснети са неизследвани територии, които ще бъдат нанесени на карта. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване