12/22/15 12:13
(http://www.dnevnik.bg/)

Поевтиняващият петрол се отрази зле на приходите в бюджета


Събираемостта на ДДС от внос за десетте месеца на 2015 г. изостава със 170 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, а приходите от облагане на вноса от трети страни са единствените данъчни постъпления, които намаляват, сочат данните от изпълнението на консолидираната фискална програма към октомври.

От Министерството на финансите обясняват спада на приходите от ДДС от внос с цената на суровия петрол, количествата на внасяните стоки за междинно потребление (черни и цветни метали и др.).

ДДС от внос, който се администрира от Агенция "Митници", зависи изцяло от международната ценова конюнктура, посочва "Капитал daily" в днешния си брой. А тя през тази година беше в полза на износителите и потребителите, докато бюджетът и приходната агенция отчитат загуби от това.

Петролът е поевтинял с около 40 на сто през годината, а в понеделник спадна и до най-ниското си равнище за последните 11 години. Изданието припомня, че бюджетът за тази година и планът на митниците са съставени при средногодишна цена на суровината от над 91 долара за барел.

Междувременно тази година Агенция "Митници" спря да публикува изпълнението на заложения план и редовните тримесечни анализи за дейността си.

Според отчета за първото тримесечие на годината, с което вестникът разполага, за три месеца държавният бюджет е загубил 139.2 млн. лв. заради по-ниската цена на петрола. Това обаче се компенсира в голяма степен от повече внос. В крайна сметка постъпленията от вноса на суров петрол през първото тримесечие са оценени на 163.7 млн. лв., или с 26 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2014 г., което е нетният негативен ефект.

В тримесечния доклад беше записано, че средните цени на импорта са паднали с 9.8%, докато на годишна база обемите се увеличават с 8.4%. Статистиката тогава показа, че цените на вноса са намалели единствено при енергийните продукти (петрол, горива, смазочни материали) – с 37.2%, докато при останалите групи (инвестиционни и потребителски стоки, храни и напитки, транспортно оборудване и промишлените стоки) има поскъпване между 4 и 15% спрямо същия период на предходната година.

Негативно влияние върху приходите от ДДС върху вноса имат и падащите цени на останалите суровини. По данни на НСИ вносът на суровини в България (без нефт и природен газ) е около 2.5 млрд. лв. за първите десет месеца. Спадът в стойностния обем спрямо същия период на миналата година е около 4%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване