12/22/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Пощенска марка става посланик на Пловдив по света

 

Античният театър и старият град увековечени от художничката Татяна Узунова

Нова пощенска марка става посланик на Пловдив по света. Тя е създадена по случай избирането на града на тепетата за Европейска столица на културата през 2019г. Именно тогава в Пловдив се очаква да бъде открита и голяма филателна изложба, след като плановете са всяка година дотогава да бъде издавана по една такава пощенска марка, съобщи кметът Иван Тотев. В понеделник той, председателят на НС Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.министърът на транспорта Валери Борисов и художничката Татяна Узунова валидираха пощенската марка. Нейната цена е 1 лев, а тиражът – 10 050 бройки, съобщи зам. министър Борисов. По думите му от хилядолетия Пловдив е истинско културно средище по нашите земи.

„От повече от 8 000 години по тези земи живеят хора с професии, свързани с изкуството. Днес Пловдив естествено бе избран за европейска културна столица през 2019г. Тук моето мнение е, че всеки би се почувствал в свой дом, обкръжен от хилядолетните постижения на културата”, отбеляза зам.министърът на транспорта. Той уточни, че пощенско-филателните издания свързват хора от различни континенти и с еднакви интереси.

 

 

„Античният театър е ставал обект на пощенско-филателни издания два пъти до момента. Веднъж, в края на 80-те години е бил на марка, посветен на национална филателна изложба, която се е провеждала в Пловдив. И вторият път е било през 2002г. Античният театър е бил фон на марка, посветена на Европейско първенство по шахмат”, уточни още Борисов. По думите на министър Ангелкова признанието за Пловдив идва и от това, че вестник „Гардиън” обяви града за най-стария жив град в Европа. „За това, че където и да вървиш по улиците на Пловдив стъпваш върху една древна история и разпознаваш една древна култура. Пловдив е и в топ 10 на „Лоунли планет” за най-добра туристическа дестинация”, припомни министърът на туризма.

Повече от 70 туристически атракции от община Пловдив са включени в онлайн регистъра на туристическите атракции на Министерството на туризма, а от областта те са много повече, подчерта Ангелкова. „По данни на общината до ноември с 6% са нарастнали туристите в Пловдив, а с 8% нощувките. Старият град в Пловдив е избран за най-добра туристическа дестинация”, каза още Ангелкова.

Тя обяви, че от догодина Министерството на туризма ще създаде ежегодни награди, които ще се връчват за най-добра туристическа дестинация, най-добър туристически град, иновативни форми в туризма и други, като целта е да се създаде стимул за конкурентноспособност между общините и фирмите в туристическата индустрия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване