12/22/15 14:17
(http://pik.bg)

СБАЛОЗ – Варна стартира новата година с модерно лъчелечение

СБАЛОЗ – Варна стартира новата година с модерно лъчелечение

В резултат на дългогодишните съвместни усилия на ръководството на „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД и Общинската администрация – Варна, болницата вече разполага с модерен мултимодален линеен ускорител.

С пускането му в експлоатация се предлага пълен цикъл на лечение на окнологично болните пациенти, съобщиха от болницата. Като част от проекта № BG161PO001-1.1.12-0020 „Модернизиране на отделението по лъчелечение на „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков” – Варна“ ЕООД и договор за безвъзмездна финансова помощ: № BG161PO001/1.1-11/2011/020 беше доставен и компютърен томограф със софтуеър за симуация на лъчелечението.

Общата стойност на проекта, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., е 3 906 108 лв., от които 2 600 000 лв. – безвъзмездна финансова помощ и 1 306 108 лв. – собствен принос на бенефициента Община Варна. Доставката на апаратурата стана възможна, благодарение на личните усилия на настоящия Кмет Иван Портних и Министъра на Регионалното развитие Лиляна Павлова да бъдат усвоени точно от СБАЛОЗ- Варна средствата от резерва на Оперативната програма „Регионално развитие“.

Общински съвет – Варна подкрепи инициативата за дофинансирането на апаратурата и изграждането на бункера в която тя се монтира със средства от бюджета на Община Варна. СБАЛОЗ- Варна разполага с добре обучен медицински екип от лекари, медицински физици, медицински сестри и лаборанти. Годишно на територията на Варненска и Добричка област над 4000 души се нуждаят от лъчелечение.

При средна натовареност на един апарат от 800 пациенти годишно, Варна се нуждае от поне 5 апарата. Доставката на линейния ускорител в СБАЛОЗ – Варна ще повиши значително ефективността на лечение, продължителността и качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания. Предстои издаване на лиценз за работа от Агенцията за ядрено регулиране, след което апаратурата ще бъде въведена в реална експлоатация и ще започне обслужването на нуждаещите се онкологично болни. Това ще се случи със сключване на новия Рамков договор за 2016 година с НЗОК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване