12/22/15 20:47
(http://www.klassa.bg/)

Тегленето на заеми се превърна в стратегия на ГЕРБ

 Изминаващата 2015 година показа, че рисковете на финансова дестабилизация се увеличават. Вземането на заеми е не просто тактически ход, а стратегия на управляващите от ГЕРБ, а фалитът на КТБ не беше просто "неубедително неизяснен", а беше скандално заметен. В същото време преразпределението на икономическата власт продължава. Това са само част от изводите в годишния анализ на Институт "Иван Хаджийски".

 

 

"Политическата стабилност не е достатъчна и макар че местните избори бяха успешни за партиите от управляващата коалиция, няма гаранции, че управленската формула ще се запази и няма да се стигне до нови предсрочни избори. Махалото отиде още по-вдясно. Търсенето на консенсус и компромиси се изражда в политическо изнудване и надхитряне", пишат още анализаторите. 

 

 

Като един от основните моменти на 2015 година анализът отчита създаването на плаващи мнозинства с ГЕРБ и АБВ. "Чрез тях Борисов съумява да редуцира амбициите на "най-близките" "приятели" от Реформаторския блок не по-малко успешно от времето, когато ги мачкаше", смятат наблюдателите. 

Според тях годината е показала всички партии и коалиции в парламента като вътрешно нестабилни и изложени на противоречия. Анализаторите отчитат, че гласуването на промените в конституцията е показало разминаването на стратегическите виждания. Дали през 2106 г. ще има избори "две в едно", ще зависи от поведението на "реформаторите", но най-вече от политическата игра на партия ГЕРБ и личните амбиции на Бойко Борисов, смятат още от Института "Иван Хаджийски".

Анализът отчита концентрация на власт в ГЕРБ през 2015 година и пик на самочувствието на президента Плевнелиев, макар реалната му роля да е била ограничена.

 

 

"Ако се съди по някои изявления на президента Плевнелиев, българо-руските отношения са паднали до още по-ниска точка. Но във външнополитически план премиерът Борисов се стреми да балансира между САЩ и Русия, вече в много по-усложнен контекст: страната трябва да заема позиция в споровете между Анкара и Брюксел и между Лондон и Париж-Берлин", коментират още анализаторите.

"Медийният комфорт на кабинета е фактически възстановен, не без помощта на медиите, контролирани от "Кой?". Що се отнася до съдебната система, достатъчно е да се каже, че в края на годината – след решаването на редица структурни и кадрови въпроси, нейни представители пледират независимост, включително чрез публични протести“, пише още в анализа.

Според института БСП остава единствена последователна опозиция на управлението, но с ограничено медийно и обществено присъствие. Анализаторите смятат, че кризата в левицата се задълбочава и доказателство за това е поражението на местните избори. През тази година ДПС се върна в ролята на балансьор, коментират още наблюдателите.

 

 

"Така 2015-а година на политическо безвремие. От двете основни линии на развитие – стабилност и реформи – все по-голяма тежест добива императивът на "стабилността", дори с цената на задълбочаващо се (и безпрецедентно в абсолютни изражения) задлъжняване. Политическата апатия отново бе демонстрирана на местните избори, а почвата продължава да се наторява за избуяване на популистки идеи. През 2016 година не е изключено да се появи нов (кандидат) пророк…", завършва анализът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване