12/22/15 20:17
(http://pik.bg)

Черна статистика: Близо 700 души са загинали при катастрофи тази година

Черна статистика: Близо 700 души са загинали при катастрофи тази година

Близо 700 души са загинали при катастрофи тази година. Това каза Владимир Тодоров председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи (БАПК), цитиран от ''Фокус''.

„Тази негативна тенденция се запазва вече трета година. Това се дължи в общи линии на недостатъчните мерки, които се предлагат и не доброто законодателство, което съществува в момента в България. 700 семейства на тази Коледа ще имат един празен стол, на който техен близък няма да седне и тези семейства няма да празнуват. Покрай тях има още поне 10 пъти по толкова като това са техни близки и приятели, които ще страдат”, посочи Тодоров.

По думите му по време на официалните празници като се тръгне на дълъг път, има няколко основни правила, които е добре да се спазват. „На първо място е добре да сме със зимни гуми, трябва да бъдем с изправни почистващи системи на автомобила. Това означава, че чистачки, зимна течност за чистачки и парно, трябва да работят. Другият съвет, който е много важен тъй като температурите падат под 0 градуса има участъци, които са заледени, на тези места да не се удря рязко спирачка и преди тях скоростта да се намали”, каза Владимир Тодоров.

Друг съвет, който даде експертът и който е важен, е да се спазва дистанция между превозните средства и автомобила да го управлява най- опитния водач. „Всички в него трябва да бъдат с предпазни колани не само тези на предните седалки, но и тези на задните. Предметите, които превозваме тъй като сега се пренасят такива, те да бъдат добре закрепени, да няма поставени на задните стъкла кутии, кашони или други предмети, които при рязко спиране могат да ударят водача,” допълни Владимир Тодоров.

Председателят коментира още, че когато има мъгла е добре да се пускат ако има и допълнителни фарове за нея. „Трябва да бъдем изключително внимателни към пешеходците особено към възрастните хора тъй като те са с по-бавна преценка, реакции, не преценяват добре разстояния особено в малките населени места, където се движат с тъмни дрехи и по платното”, каза Тодоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване