12/23/15 08:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Гърция разреши съвместното съжителство за еднополовите двойки


Късно във вторник парламентът на Гърция одобри законопроект за правата на човека, който позволява гражданското партньорство между еднополови двойки, въпреки протестите на опозицията, политически партии и мощната православна църква, предаде "Ройтерс".

Все по-голям брой европейски страни имат законодателство, което позволява права за партньорство за еднополови двойки, включително Великобритания, Испания и Кипър, но въпросът остава спорен в много други страни от ЕС.

Законопроектът не позволява на еднополовите двойки да сключват брак или да осиновяват деца, както е в други страни, и не им дава подобна пенсия, данъчни и здравни права, коментираха активисти. Новият закон позволява на еднополовите двойки, подписали договор за съвместно съжителство, да имат същите трудови, осигурителни и наследствени права, като на хетеросексуалните двойки.

Въпреки че Гърция разреши подобни споразумения за хетеросексуалните двойки през 2008 г., тогава бяха изключени хомосексуалните двойки - ход, който Европейският съд по правата на човека обяви за дискриминационен през 2013.

Във вторник 193 депутати в 300-местния парламент гласуваха в подкрепа на подобни права за хомосексуалните двойки.

Премиерът Алексис Ципрас, който е обещал социални реформи за намаляване на отрицателното въздействие на спасителния план на ЕС и МВФ, заяви, че законопроектът затваря един "кръг от срам за държавата".

"Това е велик момент, не само за ЛГБТИ общността, но и за равенството пред закона в Гърция", каза Василики Катривану, депутат на СИРИЗА.

Законопроектът беше одобрен от социалистическата партия ПАСОК, центристката Потами, Съюзът на центристите и няколко консервативни депутати, но бе отхвърлен от някои депутати от десницата Независимите гърци.

Техният лидер и министър на отбраната Панос Каменос не присъства на гласуването.

Десетки поддръжници се събраха пред парламента, докато депутатите обсъждаха законопроекта.

"Ние искаме това гражданско партньорство, но го искаме в пълен размер", заяви активистката Димитра Кирилу, строителен инженер.

Законопроектът също бе отхвърлен от комунистическата партия, крайнодясната партия "Златна зора" чийто лидер заяви, че "църковните камбани трябва да удрят печално в цялата страна", и православната църква.

"Хората на Църквата вярват в определен начин на живот", каза архиепископ Йеронимус.

Но депутатите на СИРИЗА депутати защитиха законопроекта, коментирайки, че някои хора "предпочитат да си затварят очите за реалността".

"Става въпрос за най-старата история в човешките взаимоотношения. Двама души се обичат и искат да бъдат заедно, но постоянно се сблъскват с препятствия", каза министърът на финансите Евклид Цакалотов. "Гръцката държава не трябва да заклеймява тези хора."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване