12/23/15 06:18
(http://www.klassa.bg/)

Етичната комисия на ВСС подхваща Лозан Панов

 

Кадровиците на Темида ще проверят и как е назначавал съдебни служители

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет подхваща шефа на Върховния касационен съд съд Лозан Панов по сигнал за политическо говорене, което е абсолютно несъвместимо с поста му на магистрат.

Сигналът срещу знамето на съдебната реформа, за какъвто се опитват да изкарат Панов кръговете около Командира, закъсалият енергиен олигарх Иво Прокопиев и присъдружната им организация „Протестна мрежа“ е подаден от сдружение „План Б“.

То алармира съвета, че председателят на ВКС е нарушил Етичния кодекс на магистратите с речта си по случай 135-годишнината на върховния съд. Според тях думите на Панов представляват политическо говорене, недопустимо за магистрат, и намеса в независимата съдебна власт.

Сигналът на сдружението ще бъде разгледан на първото заседание на Етичната комисия на ВСС през 2016 г., което е насрочено за 11 януари, обясни пред Агенция Монитор шефът на звеното Ясен Тодоров. Преди няколко дни агенция ПИК съобщи, че политическата реч на Панов не била случайна и всъщност е генерална репетиция за влизането му в политиката. Според агенцията скандалният задкулисен кръг около бившия премиер Иван Костов подготвя кандидатурата му за президент. Пак след Нова година се очаква ВСС да решат дали ще извършат проверка на нарушенията, извършени от Панов по времето, когато беше председател на Административен съд – София-град. Както „Монитор“ писа за четирите години начело на институцията магистратът е извършил 137 гнили назначения в Темида, без тези решения да са съгласувани с ВСС. В началото на мандата на Панов като шеф на АССГ задължително изискване за съгласуване на назначенията на съдебната администрация с ВСС не е имало. Въпреки това е била изградена практика всяка съдебна институция да се допитва до кадровиците на Темида, когато назначава служители, дори по заместване. С изключение на Панов, който нито веднъж не е питал съвета, правещ по закон щатните разписания на съдебната власт, дали да назначи човек в администрацията си.

14 от назначенията, извършени от Панов, пък са абсолютно незаконни, показа още проверката. Те са направени след ноември 2009 година, когато изрично в протокол на съвета се записва, че ВСС указва на всички съдебни шефове да не назначават нов съдебен служител без съгласието на съвета. Нарушението на Панов е безпрецедентно, защото проверка показва, че нито един друг председател на съдебна институция не си е позволявал подобни своеволия. Според юристи действията на Панов реално представляват погазване на закона и опит за заобикаляне на държавни органи, регламентирани в конституцията. Неспазването на задължителни указания на ВСС показва още, че Панов не уважава нито българските закони, нито съвета, част от който е и той самият в момента, категорични са магистрати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване