12/23/15 13:08
(http://www.dnevnik.bg/)

За заблуда на крадците оставете телевизора включен при пътуване, съветва полицията


Социалните мрежи са нещо хубаво, но е по-добре да не публикуваме къде празнуваме и за колко време, тъй като те се наблюдават не само от приятелите ни, а и от криминалния контингент, затова предупреди зам.-директорът на СДВР Антон Златанов на специален брифинг по повод взетите мерки от столичната полиция във връзка с предстоящите празници. 

По повод евентуални публикации в "Туитър" и "Фейсбук", Златанов предупреди: "Не канете непознати у вас" и призова да споделяме къде сме били, след като се върнем у дома. Съвети към софиянци, които остават в столицата за празниците, както и към тези, които ще пътуват бяха отправени за различни престъпни посегателства.

Началникът на отдел "Охрана на обществения ред" така и не назова конкретен брой служители, които ще бъдат ангажирани с опазване на обществения ред по празниците. На журналистическите въпроси отговори само с: "достатъчно и малко повече". 

Домови кражби

Началникът на отдел "Криминална полиция" Николай Хаджиев посъветва хората да използват таймери за осветлението си вкъщи, докато ги няма. Те ще регулират лампите да бъдат изгасени през деня и да светят през тъмната част на денонощието, за заблуда на крадците.

Друг съвет, който столичната полиция отправи, е гражданите да оставят включен телевизор или радио за заблуда на крадците.

Освен това според него е добре да бъдат помолени съседите да проверяват пощенските кутии, защото препълнените са сигнал, че живеещите в конкретния апартамент отсъстват. Ако гражданите пазят скъпи вещи в каси у дома, е добре те да бъдат хубаво закрепени за пода или стените, за да не бъдат измъкнати целите каси. 

Джебчийските кражби

Най-често джебчиите действат в големи търговски обекти и в градския транспорт, предупреди за пореден път Хаджиев. Той призова да не бъдат оставяни без надзор чантите и личните вещи. Гражданите да държат  своите мобилни телефони, пари и документи във вътрешни джобове, посъветва още той. Препоръчително е да се обръща внимание на съмнителни хора и такива, които се бутат в градския транспорт. 

Грабежите

Към предпазливост и бдителност и избягване тъмните улици и части от парковете, призова началникът на "Криминална полиция", за да не станем жертва на грабеж. 

Телефонни измами

Друг съвет е всички граждани да говорят със своите възрастни роднини и да ги предупредят, че ако получат обаждане с искане на пари за болен близък или за подпомагане на полицията в определена акция, първо да се обадят на човека, за когото се иска помощ. Полицията не действа по този начин: да търси съдействие от гражданите за даване на пари или вещи за залавяне на престъпници, предупреди Хаджиев. 

"Подавайте сигнал на тел. 112 за всякакви съмнения и съмнителни хора", този призив се повтори на няколко пъти на брифинга в СДВР. 

От пътна полиция очакват в късния следобед днес и утре сутрин столицата да напуснат около 200 хил. автомобила. Затова ще има засилено полицейско присъствие на изходите на София, Цариградско и Ботевградско шосе. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване