12/23/15 06:23
(http://www.klassa.bg/)

Сондата Dawn изпрати снимки от най-близката си орбита до Церера

 Апаратът Dawn на американската Национална космическа агенция (NASA), който се носи в най-ниската си, последна орбита около планетата-джудже Церера, е изпратил първите изображения от тази гледна точка. На уебсайта си Агенцията посочва, че снимките показват детайли от покритата с кратери и пукнатини повърхност. Достъпни са и триизмерни версии на изображенията. 
Сред удивителните пейзажи е верига от кратери, наречена Гербер Катена, която се намира на запад от големия кратер Урвара. Вдлъбнатите гънкови структури, причинени от свиване и издигане на кората, са обичайни за по-масивни планетарни тела. Пукнатините, които се срещат по цялата повърхност на Церера, показват, че на небесното тяло може да са протичали подобни процеси, въпреки по-малкия му размер. Средният диаметър на Церера е 940 километра. Голяма част от гънките и улеите вероятно са се образували в резултат на сблъсъци, но някои изглежда са плод на тектоника, причинена от вътрешно напрежение, разчупило кората. 
По-рано през декември научният екип на Dawn разкри, че мистериозните ярки петна в някои от кратерите на Церера се състоят от соли. Други екип от учени, обработващи данни от сондата, откри, че на планетата-джудже има и съдържащи амоняк глини. Тъй като амонякът се среща в изобилие във външната Слънчева система, може да се предположи, че Церера се е формирала в близост до Нептун и се е преместила към вътрешността или се е образувала на сегашното си място, но с материал от външната част на Слънчевата система. 
Dawn е първият космически апарат, посетил планетата-джудже, както и първата експедиция извън системата Земя-Луна, която орбитира около две различни тела от Слънчевата система. Сондата влезе в орбитата на протопланетата Веста за 14 месеца през 2011 и 2012 година и пристигна до Церера на 6 март 2015 год.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване