12/24/15 12:04
(http://www.klassa.bg/)

Борисов се стреми да балансира между САЩ и Русия

 През 2014 г. в анализ на института “Иван Хаджийски” посочихме, че България излезе на осветената част от международната сцена. Категоричната защита на евро-атлантическия дневен ред доведе до най-ниската точка на българо-руските отношения от началото на промените насам.

Сега, през 2015 г., анализаторите от института стигат до извода, че ако се съди по някои изявления на президента Плевнелиев, българо-руските отношения са паднали до още по-ниска точка. Но във външнополитически план премиерът Борисов се стреми да балансира между САЩ и Русия, вече в много по-усложнен контекст: страната трябва да заема позиция в споровете между Анкара и Брюксел и между Лондон и Париж-Берлин.

Това се посочва в доклад на института “Иван Хаджийски” за 2015 г., в който се прави мост между политическите събития през 2014 и 2015 г. Анализът е под общата редакция на проф. Петър-Емил Митев и е резултат от традиционната дискусия с участието на Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Анастас Стефанов и Пламен Владимиров.

Според доклада през 2015-а политическата стабилност в страната не е достатъчна и макар че “местните избори бяха успешни за партиите от управляващата коалиция, няма гаранции, че управленската формула ще се запази и няма да се стигне до нови предсрочни избори. Махалото отиде още по-вдясно”. Търсенето на консенсус и компромиси се изражда в политическо изнудване и надхитряне, твърдят социолозите.

През 2014 в анализ на института се посочва, че ГЕРБ и лидерът му Борисов се опитват да покажат нов образ, основан на диалогичност. През 2015 г. е видна по-голяма политическа гъвкавост и маневреност на партия ГЕРБ и нейния лидер. “Чрез “плаващите мнозинства”, в които участват ДПС и АБВ, Борисов съумява да редуцира амбициите на “най-близките приятели” от РБ не по-малко успешно от времето, когато ги мачкаше.”

Вътрешно нестабилни и изложени на противоречия се оказват всички участници в 43-ия парламент. Разминаването на стратегическите виждания пролича нагледно при обсъждането, гласуването и политическите реакции след конституционните промени.

Въпросът за предсрочни избори беше директно поставен, макар че идеята няма обществена подкрепа, а състоянието на опозицията не се е подобрило. Дали през 2016 г. ще има избори 2 в 1, ще зависи от поведението на реформаторите, но най-вече от политическата игра на ГЕРБ и личните амбиции на Бойко Борисов.

Авторите смятат, че през 2015 г. протича концентрация на власт в ръцете на ГЕРБ. Самочувствието на президента Плевнелиев достигна своя пик, но реалната му роля беше ограничена. Що се отнася до съдебната система, достатъчно е да се каже, че в края на годината – след решаването на редица структурни и кадрови въпроси, нейни представители пледират независимост, вкл. чрез публични протести.

През 2014 г. говорихме, че електоралният срив на БСП и вътрешните разногласия маркират най-тежката криза в левицата след промените, казват от института. ДПС се стреми да се завърне към ролята на балансьор и да докаже тезата, че в България е невъзможно стабилно управление, ляво или дясно, без неговата подкрепа.

За 2015 г. БСП остава единствената последователна опозиция на управлението, но с ограничено медийно и обществено присъствие. Новото електорално поражение е симптом на задълбочаване на кризата на левицата. В център-дясно битката за позиции и влияние между ДПС и РБ върви с доминация на ДПС. Може да се каже, че ДПС се завърна като балансьор.

Политическата апатия отново бе демонстрирана на местните избори, а почвата продължава да се наторява за избуяване на популистки идеи.

През 2016 г. не е изключено да се появи нов (кандидат) пророк, смятат от института “И. Хаджийски”.

Значението на събитията през 2015 г. се откроява на фона на политическите процеси в България през 2014 г. Приемствеността се отнася и за геополитическата обстановка.

През 2015 г. се задълбочи глобалната криза и е направена нова крачка в трансформацията на световния ред. Годината започна с настъпление на украинската армия в Донбас и многократно повторена през годината, включително от президента Обама, американска теза за “изолация” на Русия. Годината завършва с изявленията на държавния секретар Кери, че САЩ “не се стремят към изолация на Русия”.

Намесата на Русия в Близкия изток бе посрещната на Запад негативно, за да се стигне в края на годината до противоположна оценка на президента Обама за конструктивна роля на Русия в Сирия. Политическият изход от войната в Сирия се дирижира от САЩ и Русия, както пролича и в Съвета за сигурност.

На конференцията по климата в Париж водеща роля изиграха САЩ и Китай. През 2015 г. Китай се изправи в своя реален ръст на глобална сила. Политиката на САЩ на “сдържане” на Русия достига до дилема: намаляване на напрежението или форсиране на сблъсъка. Международното напрежение нарасна.

В началото на тази година Германия и Франция изиграха ключова роля за прекратяване на военните действия в Украйна и споразумението “Минск-2”.

През октомври настояваха за сътрудничество на САЩ и Русия в борбата срещу “Ислямска държава” и политически изход от гражданската война в Сирия. В същото време ЕС продължава да бъде обработван от “американския чук” върху “руската наковалня” чрез политиката на санкции и перспективното преориентиране на съюза от връзка с Евразия към трансатлантическо партньорство.

Наслагването на кризи (украинска, бежанска, гръцка, сирийска, терористична) извади наяве ограничения капацитет на ЕС за вземане на решения.

Разделенията (Изток-Запад, Север-Юг, Великобритания – френско-германска ос) са отчетливо изразени. ЕС преживява многостранна криза, илюстрирана може би най-ярко от факта, че чухме откровени европесимистични вопли от “откровен федералист” като председателя на ЕК, пише още в доклада на социолози и политолози от института “Иван Хаджийски”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване