12/24/15 11:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Групата на ДПС се разцепи, Местан е последван от поне четирима депутати


За първи път групата на ДПС се разцепи. Все още действащият председател на партията Лютви Местан, който дава извънредна пресконференция в Кърджали, беше последван от четирима депутати - Венцислав Каймаканов от Пловдив, Хюсеин Хафъзов от Бургас и Шабанали Ахмед Дурумуш от Кърджали и Айдоан Али от Шумен. Петимата дават обща пресконференция след труса в партията заедно с местния лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, на която Местан обяви днешното заседание на Централния съвет на партията за незаконно, защото то можело да бъде свикано само от председателя и обяви, че няма да подава оставка, но ако се стигне до нея, ще се съобрази с решението на партийния форум.

Засега не е ясно дали цялата организация в Кърджали подкрепя Местан, за когото в началото на 2013 г. Ахмед Доган изтъкна като едно от основните му предимства, че е от Кърджали.

Подобно разцепление в ДПС имаше през 2010 г., когато дългогодишният заместник-председател по организационните въпроси Касим Дал реши да напусне партията. Тогава Дал беше последван само от един депутат Корман Исмаилов, който сега е лидер на Народна партия "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок. Тогава Дал не успя да създаде сериозно сътресение в ДПС и изборните му резултати показаха, че няма потенциал да надмогне ДПС в традиционните му райони.

Сред депутатите от ДПС вече тръгна шега къде са другите близки до Местан депутати и бивши министри от кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева и Станислав Анастасов. Не е ясно Централният съвет и парламентарната група на движението, които се събират след час, какви мерки ще предприемат срещу подкрепилите Местан. Тъй като се очаква негово изключване от парламентарната група от партията, възможно е същата съдба да имат и останалите депутати.

До труса в партията се стигна след новогодишното слово на Доган в нощта на 17 срещу 18 декември, в която той обяви за гаф протурската декларация на Местан след сваления руски самолет и обяви, че ДПС се нуждае от промяна, а не от подмяна. 

"До късно снощи Местан е бил в резиденцията на турския посланик в София. Ще даде брифинг пред местни журналисти, а по-късно вероятно ще участва във Възпоменателен митинг в село Млечино", пише 24rodopi.com, изданието което беше сред първите съобщили за речта на Доган и евентуална смяна на Местан. 

Визитата на лидера на ДПС в Кърджали, който днес става на 55 години, е била планирана преди сътресенията в партията. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване