12/24/15 18:45
(http://www.dnevnik.bg/)

"Лукойл" напуска Литва и Латвия заради антируски настроения


Руската петролна компания "Лукойл" е решила изцяло да напусне балтийските републики заради антируски настроения, заяви ръководителят ѝ Вагит Алекперов.
  В интервю за телевизия Россия 24 той каза, че "днес обявиха за продан активите си в Литва и Латвия, където има достатъчно сериозни антируски настроения". От Естония компанията си тръгна през лятото на тази година като продаде дъщерната Lukoil Eesti AS. Тя имаше 37 бензиностанции и контролираше около 6% от търговията с горива на дребно.
Сега "Лукойл" търси купувачи на LUKoil Baltija R, която към началото на тази година контролираше 59 бензиностанции (7% от пазара на горива) в Латвия и имаше доста по-сериозно присъствие в Литва - 115 обекта и около 18% от пазара (към началото на 2014 г.).
"На Съвета на директорите решихме да напуснем двете страни.Бизнесът ни не върви, започнахме да губим пари, почувствахме негативно отношение към себе си", добави Алекперов.
След анексирането на Крим, кризата в Източна Украйна е въвеждането на санкции от Запада "Лукойл" се оттегли през 2014 г. от Чехия, Словакия и Унгария, а през април 2015 г. приключи продажбата на активите си в Украйна.
Що се отнася до поредната криза - с Турция, Алекперов каза, че компанията не планира да напуска този пазар, където има бензиностанции и морски терминали.
"Предприятията ни в България и Румъния са ориентирани към турския пазар, за износ - предимно на дизелово гориво - работи рафинерията във Волгоград. Засега острите политически въпроси не са слезли на битово ниво, както стана в Украйна. Засега в Турция нямаме нито загуби за бизнеса, нито негативно отношение от населението".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване