12/24/15 12:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Местан е отстранен като лидер и изключен от ДПС, трима ще управляват временно (на живо)


Централният съвет на ДПС и парламентарната група на партията се събра днес в 13.00 часа, за да реши кой ще е наследникът на Лютви Местан на председателския пост. Сбирката е в т.нар. Боянски сараи и е в отсъствието на Местан, който даде пресконференция в Кърджали. От появата на Местан стана ясно, че парламентарната група на ДПС се цепи, защото той беше придружен от четирима депутати. 

Централният съвет на ДПС се състои от 166 членове. Днес са присъствали 80% от тях. Представители в Централния съвет имат всички областни структури и младежкото ДПС. Квотата на председателя е най-многобройна и се състои от 31 човека.

"Дневник" следи най-важното на живо в този материал: 

17.15 часа
Курсът, който водеше Лютви Местан за предизвикване на парламентарна, правителствена криза и предсрочни избори, явно ще бъде свален от дневния ред на ДПС, коментира отстраняването му заместник-председателят на НС и съпредседател на Патриотичен фронт Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус". Според него известно време ДПС ще се занимава със своите вътрешни проблеми и няма да има такава неистова амбиция да предизвиква предсрочни избори и да сваля правителството.

16.40 часа
Освобождаването на Лютви Местан от всички ръководни постове в ДПС ще доведе до разцепление в партията, смята председателят на партия НФСБ и на ПГ на "Патриотичен фронт", цитиран от "Фокус". Според него, най-нормалното нещо, което може да се очаква, е Лютви Местан да създаде нова политическа формация. 

15.45 часа 
Лютви Местан е отстранен от всички ръководни постове в ДПС, изключен от парламентарната група и от партията ДПС. Това реши днес Централния съвет на партията, съобщи пиарът на партията Велислава Кръстева. "Такава ще бъде съдбата на всеки, които се изправя срещу националните интереси на България", е заявил Ахмед Доган.

До избирането на ново ръководство ДПС ще се ръководи от председателски съвет, в който влизат депутатите зам.-председателят на партията Рушен Риза, организационният секретар Мустафа Карадайъ и депутатът Четин Казак. Каква ще е съдбата на депутатите, които са били днес с Лютви Местан на пресконференцията му в Кърджали днес, ще се реши допълнително.  

Постовете, които Местан е заемал досега са председател на ДПС, председател на Централния съвет на партията, председател на Централно оперативно бюро и ръководител на парламентарната група. Те ще се заемат от избрания днес председателски съвет. 

Велислава Кръстевя обясни, че словото на Ахмед Доган е било доста обширно. "Имаше възможност да се дискутира, така както винаги е било на нашите заседания. Много важно е да обърна внимание на това, че всички решения бяха взети единодушно. Всички действия днес бяха съгласни с устава на ДПС", заяви тя пред представители на медиите.. 

14.55 часа Започнаха да излизат участници в заседанието на Централния съвет на ДПС. За момента никой не спира за коментар пред журналистите. Всички от запитаните заявяват, че никой персонално няма да дава информация. Всичко ще се съобщи на пресконференция.

13:15 часа -  Голяма част от участниците вече пристигнаха там, но отказваха или бяха съвсем лаконични в коментарите си (виж надолу). Сред присъстващите на форума са заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, бившият финансов министър Петър Чобанов, депутатът Четин Казак и други. 

Малко след 13 часа на неформален разговор с журналистите излезе Велислава Кръстева, ПР на ДПС. Тя обяви, че заседанието на съвета е започнало. Помолена за коментар на настроенията сред присъстващите Кръстева каза единствено, че всички се радват на хубавото време. Можеше и да е по-добро, но какво да се прави, допълни Кръстева. 

Още в 12 часа започнаха да пристигат участниците в Централния съвет. На влизане почти всички пристигащи обещаха коментар на излизане.

Всичко посетители се проверят детайлно, дали не носят оръжие. Медиите не се допускат на по-близо от десетина метра от вратата на Боянските сараи.

Рамадан Аталай беше един от малкото, който обърнаха внимание на журналистите. Той заяви, че всичко, което става на Коледа е извънредно. "Знаете на Коледа стават и чудеса", допълни Аталай. Той не коментира защо Лютви Местан е избрал да даде пресконференция в Кърджали. Действието на Местан в Кърджали предстои да бъде тълкувано от партията, каза още Аталай.

Юнал Лютфи също спря за минутка пред представителите на медиите. "Дневният ред трябва да го гласуваме, ще видим какви точки ще има. Ще има пресконференция, след това", каза той. Помолен за лично мнение, дали Местан ще бъде отстранен, Лютфи обяви: "Няма лично мнение, ако има, няма да правим централен съвет".

Преди Лютви Местан да казва, че днешният съвет е нелегитимен, да прочете устава на партията каза Джейхан Ибрямов от ДПС, цитиран от "Фокус". Той заяви, че това, че Местан в момента е в Кърджали е личната му воля. 

По думите на Ибрямов, Централният съвет освен от председателя, може да се свиква и от 1/3 от членовете на партията. "ДПС е по-единна от всякога", подчерта депутатът.

Местан от Кърджали: Заседанието на Централния съвет е незаконно, не съм подавал оставка

Все още председелстващият ДПС Лютви Местан изненада с извънредна пресконференция от Кърджали, обявена за 10:30 часа, но започнала по-късно. Така той изпревари заседанието на Централния съвет.

От нея стана ясно, че парламентарната група на партията ще се разцепи, защото Местан беше придружен от четирима депутати - Венцислав Каймаканов от Пловдив, Хюсеин Хафъзов от Бургас и Шабанали Ахмед Дурумуш от Кърджали и Айдоан Али от Шумен. 

Заседанието на Централния съвет на ДПС, насрочено за днес, е незаконно, защото то трябва да се свика от председателя, обяви Местан. Той каза, че не е подавал оставка, но ако я гласуват, ще се съобрази. 

Местан обяви още, "Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка". (Още за изявлението му четете тук)

Как се стигна до промените в ДПС
До труса в партията се стигна след новогодишното слово на Доган в нощта на 17 срещу 18 декември, отново в Боянските сараи, в която той обяви за гаф протурската декларация на Местан след сваления руски самолет и обяви, че ДПС се нуждае от промяна, а не от подмяна. 

Следете всичко най-важно в специалната тема на "Дневник" - "Трусът в ДПС" 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване