12/24/15 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Метеоритни дъждове допринасят за формирането на тънката лунна атмосфера

 Метеоритни дъждове помагат да се формира екзосферата на Луната, предполага ново проучване, цитирано от Space. Тънката лунна атмосфера се състои единствено от слой разреден въздух, наречен екзосфера, където плътността на газовете е една трилионна от тази на земната атмосфера на морското равнище, посочват авторите на изследването. Молекулите са толкова далече една от друга, че почти никога не се удрят. Земята също има екзосфера, но тя започва на височина приблизително 500 километра, докато лунната атмосфера започва от повърхността. 
Въпреки че атмосферата на Луната е тънка, взаимодействието й с повърхността на спътника е изключително важно за разбирането на еволюцията и историята му, “както и на други небесни тела със свързана с повърхността екзосфера като Меркурий, астероидите и луните на Марс,” казва Антъни Колаприт от американската Национална космическа агенция (NASA). За да научат повече за взаимодействието между лунната атмосфера и повърхността, изследователите насочват вниманието си към натрия и калия. Тези елементи отделят достатъчно светлина, за да бъдат засечени с научни инструменти. Предишните данни за натрия и калия в лунната екзосфера са откъслечни и непълни. Чрез анализ на нова информация от сондата LADEE, авторите на новото проучване са успели да извършват последователни наблюдения на промените в нивата на натрия и калия в продължение на няколко месеца. 
Оказва се, че след падането на метеорни дъждове на повърхността на Луната нивата на натрий и калий в екзосферата се увеличават. “В резултат на метеорния дъжд “Джеминиди” нивата на натрий се увеличиха със забележителните 200 процента, а калият се увеличи в по-малка степен,” отбелязва Колаприт. 
Учените са установили, че нивата на натрий и калий са се върнали към обичайните си стойности след сравнително дълъг период от време. Откритието предполага, че частиците на екзосферата се натрупват върху повърхността на Луната, за да се отделят бавно с течение на времето. Според предишните по-прости модели частиците или се отблъскват, или се свързват с лунната повърхност, посочва Колаприт. Оказва се още, че различните газове взаимодействат с почвата по различен начин и че това взаимодействие зависи от съдържанието на почвата и от интензивността на слънчевото греене. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване