12/24/15 12:09
(http://www.klassa.bg/)

Най-скъпите коледни играчки

 

300 евро за фигурка с руски мотиви

Украсяването на елхата е сред най-трепетните моменти в навечерието на Коледа и Нова година. Нагизденото зелено дърво, което в тези дни огрява всеки дом, е част от магията на настъпващите празници, а декорирането му отдавна се превърна в изкуство и предизвикателство за дизайнерите.

Повечето от нас кичат коледното си дърво с пластмасови и стъклени играчки, а по-заможните слагат истински произведения на ювелирното изкуство.

Известно е, че фабричните играчки за елха се появяват едва през 19-и век, когато през 1848 г. в Саксония започва производството на стъклени коледни украшения. Оттогава този празничен бизнес претърпя много промени и днес в производството на играчки се използва не само стъкло, но и скъпоценни метали и камъни, кристали и порцелан. Много модни къщи по света се специализираха и в изработването на ексклузивни елитни украшения, които могат да станат достойна част от всяка семейна колекция.

Къде могат да се купят най-скъпите коледни украшения?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ювелирна къща Hallmark Jewellers, Англия

Именно там може да се купи най-скъпата новогодишна топка, която буквално е съставена от скъпоценности и струва колосалните 82 000 евро. Играчката е изработена от 1578 диаманта, инкрустирани в 18-каратово бяло злато. Освен тях има още няколко 31-каратови камъка, които се отличават от останалите по размер. Двата диска, които окръжават топката, са украсени със 188 рубина. За изработването на украшението са били необходими повече от 130 часа. Топката за елха Hallmark Jewellers е вписана в Книгата за рекордите на Гинес като най-скъпата в света коледна играчка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магазинът за играчки за елха на сем. Картър, САЩ (Александрия, щата Вирджиния)

Магазинчето The Christmas Attic съществува повече от половин век и е семеен бизнес на предприемача г-н Картър, който ръчно изработва уникални новогодишни играчки. Всяка година той избира за колекциите си различна интересна тематика. Примерната цена на украшение от този магазин се движи между 50 и 150 долара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inge’s Christmas Décor, Германия

Компанията е създадена още през XIX век, а самият стъкларски цех е още от по-рано и е на 400 години. Тя е популярна със своите комплекти от коледни украшения. Всеки съдържа 10-12 ръчно изрисувани стъклени фигурки, като средната му стойност надхвърля 150 евро. Мотивите върху играчките са традиционно в немски стил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krebs Glas Lauscha, Германия

Майсторите на тази компания създадоха уникална топка, която е достойна конкуренция на английския коледен шедьовър. На пръв поглед стъклената играчка не се отличава от сравнително евтините й аналози. Мрежата от висша проба злато, обсипана със 120 блестящи брилянта, обаче превръща топката в произведение на бижутерското изкуство. Със стойността си от 20 000 евро немското украшение влиза в списъка на най-скъпите коледни играчки в света.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swarovski

Световноизвестната ювелирна компания всяка година пуска разкошни коледни украшения за елха. Кристални ангелчета, тигърчета, мечета и други фигурки. Играчките, украсени с кристалите Swarovski, струват между 70 и 150 евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarabella Creations, Ню Йорк

Тук могат да се купят ексклузивни топки за елха, изрисувани ръчно от талантливата художничка Наталия Сарабелова. Изображенията върху играчките са на изключително коледна тематика и се продават както поотделно, така и в комплект от 12 топки, като комплектът струва около 2000 долара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цехът за стъкло Orrefors, Ню Йорк

Това е още едно място в приказния Ню Йорк, където може да се купят уникални украшения за елха. Цехът произвежда прибори за храна с оригинален дизайн, но преди празниците пускат и ограничени серии коледни играчки. Стъклените топки, ангелчета и други фигурки струват по 50 долара за брой.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магазините на испанската компания Lladro

Фирмените украшения за елха на тази компания са изтънчени фигурки, изработени от снежнобял порцелан, като цената за брой достига 100 евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Versace

Малцина знаят, че световноизвестната модна къща пуска и ограничени партиди украшения за елха. Те са достъпни за покупка само чрез интернет, като средната цена на разноцветните позлатени порцеланови топки от Versace е около 100 евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фабрика Waterford crystals, Ирландия

Там произвеждат уникални украшения от кристал, като всяко изделие притежава свой блясък и индивидуалност. Освен традиционните новогодишни топки и звездички в асортимента на фабриката влизат и украшения във формата на символа на компанията - морско конче. Даже най-малката фигурка е изработена ръчно, затова цените на играчките се движат от 20 до 120 евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компанията „Руска традиция“, Русия

Тя пуска новогодишни играчки ръчна изработка с марката „Russian Елха“. Майсторите й залагат на традиционните руски мотиви в изрисуването на новогодишните играчки. Матрьошки, руска тройка, храмът на Василий Блажени са само малка част от образите, които сякаш оживяват върху стъклените топки за елха. Цените на украшенията се движат между 100 и 300 евро за брой.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване