12/24/15 12:11
(http://www.klassa.bg/)

"Сиудаданос" предлагат пакт между Народната партия и социалистите в Испания

 Лидерът на новата испанска либерална партия "Сиудаданос" Алберт Ривера призова днес Народната партия и социалистите да постигнат споразумение, което да позволи съставяне на стабилно правителство и да предпази Испания от ходове за независимост на Каталуния, съобщиха агенциите.

"Ние предлагаме пакт между Народната партия и Испанската социалистическа работническа партия, така че никой да не се възползва от слабостта, несигурността и нестабилността, за да разцепва тази страна", каза Ривера на конференция в Мадрид.

Той също така предложи Народната партия и социалистите да подготвят пътна карта за реформи в Испания.

Народната партия на министър-председателя Мариано Рахой победи на парламентарните избори в неделя, но не постигна абсолютно мнозинство. Сега Рахой води преговори с други партии за съставяне на правителство.

Социалистите се наредиха на второ място на изборите, следвани от лявата партия "Подемос" и "Сиудаданос".

Премиерът се срещна днес с лидера на социалистите Педро Санчес, за да преговаря за съставяне на правителство.

Санчес каза след изборите, че Народната партия е тази, която трябва да се опита да състави правителство, защото е спечелила най-много гласове.

Говорител на социалистите обаче заяви, че те няма да се въздържат при вот на доверие в парламента.

Ако социалистите се въздържат при гласуването, това ще позволи на Рахой да оглави правителство на малцинството, тъй като "Сиудаданос" казаха, че ще се въздържат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване