12/26/15 17:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Европа трябва да си върне контрола над границите си, заяви германският външен министър


Необходимо е Европа да си възвърне контрола над границите си, заяви германският външен министър в събота, на фона на съобщения за сирийски подправени паспорти, произвеждани от членове на "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".

Повече от един милион бежанци, много бягащи от войната и насилието в Близкия изток, са пристигнали в Германия тази година.

В интервю за вестниците от германската медийна група "Функе" Щайнмайер предупреди да не се слагат бежанците в една и съща категория със заподозрените терористи и посочи, че много от радикално настроените мюсюлмани идват от европейски страни.

"Но независимо от това, важно е отново да контролираме в по-голяма степен кой влиза и излиза от Европа", заяви германският министър.

Той добави, че предложението на Европейската комисия да се разширят правомощията на граничната служба на ЕС ФРОНТЕКС, както и споразумението на съюза, стимулиращо Турция да пресича бежанския поток, са основополагащи за по-добрия граничен контрол.

Само 16 процента от германците са на мнение, че страната им има полза от тазгодишното решение да приеме масовия приток на кандидати за убежище. Това сочи ново проучване по въпроса, цитирано от ДПА.

Социологът Хорст Опашовски заяви, че само 16 процента от запитаните са одобрили твърдението: "Бежанският приток ще ни създаде повече икономически възможности, отколкото проблеми".

Само 20 процента отговарят положително на друг въпрос - дали приемът на толкова много бежанци ще подобри образа на Германия в световен мащаб. Този дял е още по-нисък в източните райони, които най-трудно се примиряват с прииждането на бежанците - 12 процента.

В Западна Германия така са отговорили 22 процента от анкетираните. Процентите обаче се повишават във възрастовата група 14-17 години, където делът достига 32 процента.

От запитаните 56 процента отговарят, че германските политици не са на висотата на кризата. Това мнение е още по-разпространено сред анкетираните от градовете с население под 5000 жители, където споделящите го са общо 66 процента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване