12/26/15 15:19
(http://pik.bg)

Инспектор: Най-честите причини за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди

Инспектор: Най-честите причини за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди

По време на есенно-зимния сезон най-честите причини за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди. Това каза гл. инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор „ Превантивна дейност” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от Фокус.

„Уредите се включват в електрически инсталации, без да са оразмерени за съответната мощност или неизправни такива се използват, оставят се без наблюдение в близост до леснозапалими горивни предмети, което може да доведе до нагряването или запалването им”, посочи Стефанов.

По думите му често поради техническа неизправност в близост до комините водят до запалване на греди и в последствие на покривна конструкция, което също е една от причините за възникване на пожари по време на есенно –зимния сезон. „Не трябва да подценяваме безопасната работа с уредите на твърдо гориво. Те трябва да бъдат изправни и да бъдат на максимално разстояние от запалими предмети, за да няма възможности за падане на искри и въглени. Трябва много внимателно да се работи с тях, за да не се допусне концентрация на въглероден оксид в помещението. Не трябва да се изхвърля жарта на необезопасени места. Важно е да се проверяват кюнците, коминните тела и да се почистват преди началото на сезона. Това са важни неща и в последствие неспазването на тези правила води до възникване на пожари”, обобщи гл. инспектор Стефанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване