12/27/15 10:17
(http://www.klassa.bg/)

Немските медии признаха заслугата на Русия в освобождаването на Дамаск

 Това, че „Ислямска държава“ (ИД) губи битката за Дамаск, свидетелства за успеха на Владимир Путин и руската авиация, написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten, цитиран от „Взгляд“ в събота (26 декември).

Военната намеса на Русия в Сирия доведе до първите успехи за сирийското правителство, което успя да се договори с хиляди бойци-ислямисти да напуснат околностите на Дамаск.

Според гледната точка на автора на публикацията, именно военната намеса на Москва отслаби такива групировки като ИД и „Джебхат ан-Нусра“. Около 2000 бойци бяха задължени да напуснат Дамаск заедно със семействата си. Решението беше постигнато в резултат на 4-месечни преговори между правителството и представители на няколко квартала на юг от града.

Както съобщава DWN, уникалното по рода си споразумение между властите и бойците беше постигнато в палестинския лагер „Ярмук“ и прилежащите му територии, между Кадам и Хаджар ал-Асад. В петък, 25 декември, в лагера вече бяха дошли много автобуси. Тогава стана известно, че в южната част на Дамаск е започнало предаването на оръжия от екстремистките групировки ИД и „Джебхад ал-Нусра“, а след това първата група от ранени екстремисти, според постигнатото споразумение, напуснали града.

В същия ден беше съобщено, че сирийската армия преминава от защита в нападение за освобождаване от терористичните групировки на територии, като например, в Алепо за една седмица са освободени пет населени места. Всички тези успехи се дължат и на ефективната работа на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия.

Също така стана известно, че правителството на Сирия е готово да разгледа възможностите за въвеждане на режим на прекратяване на огъня в отделни региони в името на развитието на мирния процес с представители на опозицията.




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване