12/28/15 05:26
(http://www.klassa.bg/)

Гражданската поскъпва с 5-10% догодина

 Застраховката "Гражданска отговорност" ще поскъпне с обичайните 5-10% от следващата година, обявиха застрахователи. Това е нормалният процент на вдигане на цената на задължителната автомобилна полица всяка година, обясниха от бранша.

Според експертите цената няма да се понижи въпреки промените в застрахователния кодекс, които позволиха от Нова година полиците да се продават и през интернет, за да се спестят комисионни от брокери и посредници. По-високите цени ще дойдат от повишените лимити за обезщетение при смърт на пътя, които се вдигнаха пак с промените. Вместо до 1 милион лева, съдът вече ще може да отсъжда до 2 млн. лв. за един пострадал и до 10 милиона лева кръвнина за двама и повече пострадали, съобщи БТВ.

Брокерите също твърдят, че въпреки възможността за сключване на застраховките по електронен път цените ще останат същите. Те поне не предвиждат скок. Мотивът им - за да се обработят документите, застрахователите ще трябва да назначат повече служители, на които да плащат.

„Трудно е да се каже, но вероятно трендът от последните години ще се запази и ще е от 5 до 10 процента за цялата година. Т. е. няма да има шоково поскъпванеот 30 или 40%, каквото се предвиждаше, а по-скоро ще видим същите цени, с които сме свикнали при гражданската отговорност”, заяви Стоян Проданов, шеф на застрахователна компания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване