12/28/15 20:53
(http://www.klassa.bg/)

„Женско царство” оживя в затвора

 Комедията „Женско царство” от Ст. Л. Костов оживя зад стените на пловдивския затвор. Не на шега лишени от свобода се натъкмиха в дамски одежди от началото на миналия век, завързаха престилки и кърпи на главите, а някои сложиха и руси перуки, за да пресъздадат на сцената идеята какво би се случило, ако жените завземат цялата власт. Власт, която до момента е принадлежала на мъжете, които в женското царство се грижат за децата, домакинството и им е по-лесно да нахранят бебето с „попара от вино, белким не се събуди повече”.

Още в първите сцени на постановката публиката – около стотина лишени от свобода, заръкопляскаха бурно. Оказа се, че Александър Скръчков в ролята на кметицата, вдига наздравица. „За наздравица тук се пляска”, коментираха през смях зрителите затворници.

В затвора обаче нещата са малко по-различни от истинската театрална сцена. Лишените от свобода подписват или не декларации дали са съгласни да бъдат снимани и срещу имената им в медийните публикации да бъде написано кой герой от постановката играят. Едва двама не се съгласили, но останалите, сред които има и осъдени за много тежки престъпления, нямали нищо против да бъдат похвалени за старанието си на сцената.

 

 

Иван Бижев в ролята на Свети Петър, д-р Мариан Колев в ролята на дядо Еньо, Митко Митков – Стоян и предрешеният с руса перука и изкуствен бюст Георги Гривнев в ролята на Райна вдигнаха на крака зрителите си. Наред с тях свети Никола бе изигран от Огнян Бичкаджиев, а пъдаря – от Георги Ганчев. Ангел Панайотов се оказа стражарката, а Марин Деневски – съветничка №1. В ролята на кметицата бе небеизвестният Александър Скръчков, предрешен с черна перука и бастун. Атанас Кантарски в ролята на Златка и Георги Рудолф, като бай Божил с Александър Апостолов, като съветничка № 2, допълват актьорския тандем.

Декорите на сцената на кино залата в затвора се оказаха дело на умелите ръце на затворника Илия Сиврийски, а организацията паднала на плещите на Иван Бижев. Мариан Колев се справил със сценария, а режисьор на постановката зад решетките се оказа инспекторът по социални дейности Васил Чорлев. „От един месец репетираме и сигурно ще играем постановката още дълго време”, се похвалиха лишените от свобода актьори. На премиерата си те не пропуснаха да благодарят на читалището в село Белозем, откъдето дошли повечето дамски одежди и перуки за спектакъла.

 

 

Балите със слама пък били докарани от трудово-поправителното общежитие в Смолян, обясни директорът на затвора в Пловдив Божил Иванов. По думите му идеята за театралната постановка между Коледа и Нова година хрумнала спонтанно на инспекторите по социална дейност. Тъй като дълги години зад решетките лишените от свобода правели рецитали, това вече им омръзнало. Инспекторите се почудили какво по-различно да направят тази година и дори попитали някои затворници. Те пък от своя страна веднага прегърнали идеята да покажат артистичните си умения на сцена. За участниците в театралната постановка ръководството на затвора е предвидило предметни награди, разкри още Божил Иванов. „Целта е наградите да са полезни и практични. Затова решихме да ги наградим със самобръсначки, кремове за бръснене и кафе за всички, които участват в спектакъла”, каза директорът на затвора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване