12/28/15 12:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Кражби оставили без ток 50 хил. домакинства в Североизточна България тази година


Кражби на съоръжения от електроразпределителната мрежа в Североизточна България са оставили без ток над 50 хиляди домакинства и стопански обекти през тази година, отчете електроразпределителното дружество "Енерго-Про".

От началото на годината са регистрирани 33 изключвания на електропроводи средно напрежение, вследствие на посегателства на обекти от мрежата в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Общата продължителност на времето, през което хората са останали без ток в резултат на кражбите, е над 116 часа.

Най-често се крадат медни и алуминиеви проводници от въздушната мрежа, електромери, различни видове трансформаторни системи, от които се демонтират части или се източват технически течности. Сред откраднатите съоръжения има и съвсем нови, за които компанията е инвестирала средства през последните 2-3 години, казват от компанията и припомнят, че с кражбите се създават рискове за живота и здравето на много хора.
 
"От подобни прояви всички ние като потребители губим два пъти - първо, защото електроразпределителните дружества изразходват средства за възстановяване на щетите от посегателствата вместо да ги влагат в развитие на електроенергийната инфраструктура и в подобряване на услугите. Второ, защото всяка кражба означава прекъсване на захранването. Но преди всичко подобни деяния застрашават живота и здравето на хората", заяви Николай Николов, председател на УС на "Енерго-Про Мрежи", цитиран от пресцентъра на дружеството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване