12/28/15 11:03
(http://www.dnevnik.bg/)

Опасно е за България конфликтът в ДПС да се оправдава с геополитика, смята Николай Младенов


Много е опасно за България, че един вътрешнопартиен конфликт като този в ДПС търси да се оправдае с геополитика и с конфликта между две държави – Турция и Русия. Това заяви пред Нова ТВ Николай Младенов, координатор на ООН за Близкия Изток и бивш външен министър.

По думите му е притеснителен фактът, че в последно време представители на различни държави се изказват публично по вътрешнополитически процеси на България. Той допълни, че България е съюзник на Турция в НАТО, а същевременно има сериозни икономически отношения с Русия. По думите му отношенията между държавите са въпрос на политика на правителството и никой политик не бива да прави бъдещето и приоритетите зависими от една или друга държава.

"Неудобно и грозно за българското общество е намесването на геополитика във вътрешнопартийни конфликти. Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов ще въведат нов "възродителен процес", каза Младенов и допълни, че думите трябва да се помнят.

Той определи случващото се като вътрешнопартиен конфликт, който има своите икономически, личностни обяснения, лидерски амбиции и т.н. Според него никой не трябва да кара българите да избират между Русия и Турция. Определи като правилно поведението на министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че пред Местан и Доган избира България.

Младенов допълни, че има серия от приоритети, които България трябва да реализира с Турция и Русия – контролът по югоиизточната граница, заради бежанската вълна, изграждането на газовия хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. "Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", посочи той. 

"Аз не принадлежа към тази група, която смята, че Европейският съюз се разпада . Да, ЕС изживява тежка криза, но е изживявал и по-тежки. ЕС се адаптира", допълни Николай Младенов. По думите му ЕС е достатъчно силен, за да се справи с предизвикателствата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване