12/28/15 20:46
(http://www.klassa.bg/)

Очакват рекордно потребление на ток

 Очаква се рекордно потребление на електроенергия на 31 декември, като пикът ще бъде към 19,00 часа, съобщи изпълнителният директор на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево инж. Андон Андонов.

В същия час на м.г. потреблението е достигнало 7 100 мегавата, 3 000 от тях осигуряват четирите топлоцентрали на комплекса.

През последните месеци среднодневното натоварване на националната енергийна система е в рамките на 5 200- 5 300 MW. Само един от блоковете на централите в момента е изведен в ремонт, няма опасност от прекъсване на елзахранването, всички централи имат гориво в складовете си.

От мениджмънта на държавните мини настояват да бъде въведено тригодишно ограничение за добива на въглища в трите открити рудника. Причината е изоставане в разкривката на находишето, където има запази от близо 2 млрд т лигнитни въглища.

Инж. Андонов предлага добивът да бъде намален до 27,5 млн т годишно, което ще доведе до ограничаване на енергийните мощности. 428 млн лв имат да получават миньорите за продадените въглища, само двете американски централи „Контур Глобал Марица изток 3“ и АЕS дължат 364 млн лв, от които 350 млн са просрочени.Дружеството на свой ред е задлъжняло към свои контрагенти, на 182 млн лв възлизат просрочените плащания. В мините работят 7 350 души.От 2009 г. не е променяна цената на добиваните тук въглища, която сега е 77 лв /т условно гориво без ДДС при 115 лв /т според разработената от Делойт и Туш методика.

Поради изчерпване на разкритите залежи от подходящи за брикетиране въглища от началото на 2016 г. мините ще спрат да подават на частната „Брикел“ ЕАД.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване