12/28/15 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Първия биологично захранван компютър

 Мечтата за смесване на биологични и създадени от човек механизми вече е малко по-реална след като, изследователи от университета Columbia Engineering, успешно са използвали биологични процеси произвеждащи химическа енергия за захранване на CMOS интегрална платка без движещи се части.
Според завеждащия проучването професор Кен Шепърд, това е първият успешен опит в света за изолиране на биологичен процес и използването му за зхранване на интегрална платка, подобна на тези в телефоните и компютрите.

Изследователите са разработили системата, използвайки изкуствено създадена липидна двуслойна мембрана, съдържаща естествено срещащите се йонни помпи, които са захранвани от енергийно проводимата молекула, АТФ (Аденозинтрифосфат). ATФ е коензим, който прехвърля химическа енергия между живите клетки. Той е краен продукт на процеси като фотосинтезата и клетъчното дишане, като захранва механичните процеси в живите системи, като например деленето на клетките и мускулната контракция.

Учените свързват липидната мембрана със стандартна интегрална платка с метал оксидни полупроводници (CMOS) и йонните помпи я захранват. "Йонните помпи действат подобно на транзистори" казва Шепърд. Използването на изолирани и изкуствено създадени биологични компоненти е по-различен подход към взаимодействие с цели живи системи с чипове, което е правено в миналото с неясен успех. "Ние не се нуждаем от цяла клетка сега", казва Шепърд. "Ние просто вземаме компонент от клетката, който прави това, което искаме.” Шепърд казва, че екипът е развълнуван от перспективата предлагаща неограничени възможности в областта на електрониката.


Основните предизвикателства сега са да се намали размера на системата и установяване на начини за управление на биологичния разпад. Възможността за комбиниране на биологични и електронни процеси тепърва ще разпалва въображението и ще намира своето приложение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване