12/28/15 19:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Теменужка Петкова: Най-бедните ще бъдат защитени при поскъпване на тока след освобождаването на пазара


Институциите все още работят по определянето на критериите кои потребители да попаднат в графата "социално уязвими", така че да бъдат компенсирани при либерализацията на електроенергийния пазар догодина. Това се разбра от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред Би Ти Ви.

От 1 януари 2016 г. потребителите ще може да избират доставчика си на електричество, а цената ще се определя на пазарен принцип, като енергийният регулатор само ще определя таксите за пренос, достъп и т. нар. "задължение към обществото".

Петкова обясни, че е създадена работна група, която да изработи механизъм за защита на тези потребители, критериите и по които те ще бъдат квалифицирани като енергийно бедни, за да получават компенсации. В идентифицирането на енергийно бедните ще се включат представители на социалното министерство и Европейската комисия.

"Най-бедните ще бъдат защитени от евентуално покачване на цената след либерализацията", каза тя.

Министърът отново повтори, че очаква леко поскъпване на цените. Световната практика досега е показвала именно първоначално леко вдигане, а след това – спад, обясни тя, без да посочи конкретни параметри. На практика никой не може да каже с колко ще се вдигне цената на електрическата енергия, каза Петкова. Според нея първоначалното поскъпване "в никакъв случай няма да бъде шоково" и тя определи като "изключително много" коментарите за ръст от 35%.

"Това е процес, който ще доведе до конкуренция", каза Теменужка Петкова и допълни, че либерализацията е процес, а не събитие, което да настъпи изведнъж на 1 януари. По думите й на всеки етап ще се правят оценки на риска, за да се минимизират евентуални проблеми за потребителите.

Министърът коментира и заявения интерес от китайски инвеститори към изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите й е възможен вариант да се работи с технология от американската компания "Уестингхаус".

Създадената работна група по въпроса ще има яснота за развитието на проекта до 3-4 месеца. Петкова изрично посочи, че евентуален договор ще е без държавна гаранция и без дългосрочен ангажимент за изкупуване на тока от новия блок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване