12/29/15 18:00
(http://pik.bg)

Валери Симеонов: Не трябва да се ползва натравянето в Якоруда за популиски изказвания

Валери Симеонов: Не трябва да се ползва натравянето в Якоруда за популиски изказвания

"Не може да се прави връзка между натравянето в Якоруда с казаните, в които се произвежда ракия", каза Валери Симеонов във връзка с петимата починали в събота вечерта след отравяне с метилова ракия в град Якоруда и десетимата настанени в болницата в Благоевград в предаването „12+3” по БНР
Депутатът коментира случая с Якоруда по повод спора в Народното събрание по Закона за акцизите и оспорваното решение да се контролират данъчно и да се облагат селските казани за ракия над 500 литра и да бъдат затваряни за времето от 31 декември до 30 юни, Симеонов припомни, че от партията са били едни от най-явните противници на това решение. Той допълни, че преди Коледа

Парламентарната група на ПФ са внесли законопроект за отмяна на тази, по думите му драконовска мярка, която е била въведена по лобистки начин. „Това е наше предложение и ще се борим да го прокараме в пленарна зала. Смятам, че в момента се извършва отвратителна манипулация. Няма нищо общо между натравянето в Якоруда с тези казани, в които се прави ракия. Няма нищо общо”, уточни Симеонов. 

Валери Симеонов запита как се прави връзката между отровата, с която са се натровили хората и произвеждането на ракия в селските казани. „Не е установен казан в къщата на продавача, не е установен и произходът на отровата”, добави той.

„Води се дискусия за това как трябва да бъде убедено обществото, че трябва да се наложат драконовски мерки към малките казани. За да бъдат убедени се прави връзка с натравянето – няма нищо общо”, посочи Симеонов.

„Това не е продукция произведена в дестилация, която се извършва в съответните казани. Голяма част от хората не знаят, че казаните се регистрират на две места в НАП и „Митници”. Ако има нелегални и нерегистрирани казани това не е предмет на промяна на закона, а е на институциите, които са длъжни да следят за спазването му. Нанася се много тежък удар върху всички тези хора, които плащат на държавата по 2.2 лв. на литър 40% алкохол. Сега се вдига цената на 4.4 лв. Лобисткият удар се нанася от големите производители, които си въобразяват, че като се затворят селските казани хората ще хукнат към магазините”, коментира още той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване