12/29/15 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Замразени мастни капки може да са ключът към материали с изменяща се форма, смятат британски и български учени

 Тези странни, блестящи форми, които изглеждат извадени от ребус, могат да се окажат важни за бъдещето на променящите се материали, предадеEngadget.com.
Екип от британски и български учени откриха, че мастни капки сформират осмоъгълници, триъгълници и други не толкова природни форми, когато бъдат бавно замразени, докато са в сапунен разтвор. Отгоре на всичко, те се връщат в първоначалната си форма, ако се разтопят. Резултатите са странни – това са неорганични химикали, приемащи изкуствени форми по начин, характерен за живата природа. 
Изследването е все още в ранен стадий, но приложенията му са огромни. Ако учените открият начин да произвеждат определени форми и възможност те да се запазят, могат да се произведат изменящи формата си материали с променящи се качества. Така, огъващите се устройства може да се окажат първата стъпка към джаджите, които се нагласят според нуждите на потребителя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване