12/29/15 17:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Калфин: ДПС се преопакова в опит да стане приемлив коалиционен партньор


"ДПС търси промяна в себе си, която да го направи приемлив коалиционен партньор", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред Би Ти Ви в коментар на изключването на Лютви Местан от партията.

Той си послужи с терминология от маркетинга и определи речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 17 декември и последвалото сваляне на лидера като препозициониране - "когато един продукт има нужда от по-ново виждане, той се преопакова".

По думите му в ръководството на ДПС се извършва ритуално действие, което насочва партията. "Риториката на Доган показва различен вид позиции на ДПС и отваряне към коалиция", посочи Калфин, като уточни, че това е личното му впечатление, като човек, наблюдавал дълго политиката. "Нито ДПС, нито г-н Доган, нито г-н Местан са нови в политиката", изтъкна той.

Вицепремиерът на няколко пъти посочи, че Местан дължи обяснение дали е вярно писаното в някои медии (изданията около депутата Делян Пеевски), че Местан се е криел в посолството на Турция в София и припомни, че "в началото на 90-те години в това посолство се носеха едни списъци с разузнавачи". Определи като "абсолютно недопустима" намесата на което и да било посолство във вътрешни проблем.

"Викането на посланика за обяснение в Министерството на външните работи е едно доста сериозно действие", посочи Калфин, според когото външният министър може да направи това. По думите му за подобна стъпка няма няма нужда от решение на кабинета, тъй като това е един от лостовете на дипломацията. "Нека да не правим национален проблем. На Министерския съвет не му е това темата", отговори вицепремиерът на въпрос ще повдигне въпроса на утрешното заседание на правителството.

Ивайло Калфин коментира и раздора в коалицията, след като Радан Кънев и ДСБ обявиха, че излизат от управлението. Той все пак посочи, че те са част от Реформаторския блок. "Онзи ден, когато беше изборът на г-жа Захариева (новият правосъден министър Екатерина Захариева – бел. ред.), съпредседателите на една и съща парламентарна група се оказа, че единият управлява, а другият е в опозиция", посочи вицепремиерът.

"Не мисля, че следва драма, но не мисля, че трябва да се подминава без внимание. Когато едно управление е коалиционно е важно да се обръща внимание на управляващите партии", допълни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване