12/29/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Меркел и Путин са най-влиятелните политици за 2015 г.

 

Обама не фигурира в топ 10

 

Германската канцлерка Ангела Меркел бе избрана за най-влиятелната и най-забележителната личност на 2015 г. от редакцията на агенция Франс прес, която открои централната й роля в бежанската криза и в преговорите между Европейския съюз и Гърция.

Подобно на миналата година, журналистите от Франс прес в целия свят, независимо от тяхната националност, работен език или специалност, участваха в избора на най-влиятелна личност на 2015 г. Те избираха измежду изявени личности във всички сфери и поставиха начело в класацията Ангела Меркел.

Ангела Меркел бе избрана за личност на 2015 г. и от сп. "Тайм", напомня АФП.

Второто място заема руският президент Владимир Путин, който бе определен от Франс прес за най-влиятелната личност на 2014 г. „Президентът на Русия продължава да определя темпото на международните отношения. След въвеждането на антируските санкции през 2014 г. Путин отново стана централна фигура в дипломатическото решение на кризата в Сирия", отбелязва АФП.

US президентът на САЩ Барак Обама тази година не е в топ 10 на най-влиятелните политици според френската медия. За сметка на това в класацията попада Доналд Тръмп - републиканският кандидат за президент на САЩ.

След Меркел и Путин в класацията на Франс прес следват папа Франциск, парижаните, водачът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, бирманската икона Аун Сан Су Чжи, премиерът на Гърция Алексис Ципрас и бившият му финансов министър Янис Варуфакис и президентът на ФИФА Сеп Блатер. В списъка фигурират американският държавен секретар Джон Кери и иранският президент Мохамед Джавад Зариф, които постигнаха историческа сделка за иранската ядрена програма, отбелязва АФП.

Междувременно американски военни анализатори смятат, че

президентът на Русия Владимир Путин е успял да постигне основната си цел в Сирия – да стабилизира режима на президента на страната Башар Асад, предаде Ройтерс. Ако в бъдеще рискът за провеждане на военна операция в страната остане както сега нисък, то Русия ще може да продължи управлението му още дълги години, добавят US експертите.

Тези оценки противоречат на заявленията на президента на САЩ Барак Обама, а също така и на неговите ключови съветници, които отбелязваха, че Путин „е предприел необмислена операция по спасяването на режима на Асад, която не е по джоба на Москва и по-скоро е обречена на провал“, коментира Ройтерс.

„Предполагам, че няма съмнения във факта, че с помощта на руската поддръжка режимът на Асад се намира в по-безопасно положение, отколкото преди“, отбеляза източник от администрацията на президента на САЩ, пожелал да остане анонимен. Според други официални лица в момента кампанията на Русия може да се смята за успешна, а загубите ѝ са сравнително незначителни.

Според US анализаторите провеждането на такава операция в Сирия ще струва на Путин около 1-2 милиарда долара ежегодно. Те отбелязват, че падането на цените на петрола, макар и негативно отразявайки се на руската икономика, няма да се отразят на бюджета за отбрана на страната. Благодарение на руската намеса сирийската войска вече е успяла да възстанови контрол над няколко важни територии в страната. „Руснаците имаха точни сметки“, заяви източник от разузнавателните структури на САЩ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване