12/29/15 21:54
(http://www.klassa.bg/)

Прогноза на “Икономист” за България догодина - 2,5% ръст на икономиката

 2,5% РЪСТ НА брутния вътрешен продукт през 2015 г., 1,6 на сто инфлация и 6710 долара БВП на глава от населението (17 690 долара по паритет на покупателна способност) - това са ключовите макроикономически данни от прогнозата на “Икономист” за България за 2016 година.

За сравнение, прогнозираният от “Икономист” ръст на БВП за България е точно колкото за Унгария и Испания. За Гърция прогнозата е минус 1%, за Румъния е 3,9%, за Германия - 1,8%, за Италия - 1%, за Великобритания - 2,2%.

За Западна Европа очакваният среден ръст на БВП е 1,8%, а за Източна Европа - 1,2%.

Прогнозата за България на “Икономист” е, че около дясноцентристкото коалиционно правителство, което дойде на власт през 2014 г. след администрации с кратък срок, има несигурност - то зависи от подкрепата на националисти и левоцентристки сили. Въпреки това министър-председателят Бойко Борисов напредва по-добре в сравнение с мандата от 2009-2013, запазвайки фокуса върху активно членство в Европейския съюз и съживяване на икономиката.

 

 

Възраждащата се Европа ще внесе подобрение в търговията и инвестициите, докато споразумението на Гърция с кредиторите ще спести на България риска от зараза, прогнозира “Икономист”.

Най-бързо растящите световни икономики според “Икономист” ще са Лаос и Туркменистан с по 8% ръст и Камбоджа и Сиера Леоне с по 7,5%.

Развиващите се пазари са изправени пред ниски цени на суровините, поскъпващ долар и забавяне на икономиката на Китай и така само Индия от големите играчи влиза в списъка топ 10 на най-бързо растящите световни икономики за 2016 година, коментира “Икономист”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване