12/29/15 18:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Рублата приключва годината с рекордно обезценяване


Рублата продължи да поевтинява в последните дни на 2015г. и във вторник за пръв път от няколко месеца премина психологическия праг от 80 рубли за едно евро. 
  Малко по-рано във вторник доларът достигна рекордните за отиващата си година 72.85 рубли, което е поевтиняване със 7-8% спрямо курса от края на деня в понеделник. 
Последният път, когато доларът струваше над 72.7 рубли бе на 16 декември 2014 г. в най-трудните дни и часове след като централната банка в Москва обяви, че няма да се намесва редовно и оставя руската валута на почти свободен курс. Тогава в един момент доларът стигна до 80.1 рубли, а еврото надхвърли 100 рубли. Последният път, когато еврото се качи над 80 рубли, беше на 26 август 2015 г.
Валутната търговия на Московската борса днес е с много малки обеми, което подсилна нестабилността на курса.
Анализаторите отново посочват като основна причина за обезценяването на руската валута поевтиняването на петрола. Във вторник сортът "Брент" (Brent) изгуби почти 3.5% от стойността си до около 36.6 долара за барел с доставка през февруари 2016 г.   To get the BRENT oil price, please enable Javascript.

На 19 декември за пръв път от девалвацията на рублата през 1998г. централната банка определи курс над 71 рубли за долар. Точно преди Коледа той бе върнат под този праг и за днес бе 70.79 за един долар
Всичко това се случва на фона на предупреждения, че 2016 г. може да се окаже още по-лоша за руската икономика и че след поредния конфликт на Москва - този път с Турция и последвалите руски санкции - инфлацията ще надхвърли прогнозните.
По официални данни на икономическото министерство за 11-те месеца на тази година тя е 12.1%, но руски медии твърдят, че много потребителски стоки и услуги са поскъпнали с 30-50%.
Анкета на РБК сред специалисти показа нагласа за продължаващо обезценяване на рублата и поскъпване на храните с 10-15%, включително заради новата такса за превозвачите.
Цената на хляба вероятно няма се промени, но виното ще поскъпне с 12% (водката обаче - с не повече от 7-8%, а т.нар. "народна водка" няма мръдне от 185 рубли, или 2.4 евро, за половин литър), в ресторантите към края на 2016г. сметките ще излизат с около 30% по-скъпи, тютюневите изделия - с поне 15% (от Нова година акцизът им скача с 30%), средната цена на бензина ще се покачи с около 7%, електрониката и битовата техника.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване