12/29/15 06:18
(http://www.klassa.bg/)

Ръстът на икономиката може да надмине 3%

 Българската икономика опровергава всички песимистични прогнози и е напълно възможно да приключи 2015 г. дори с над 3% ръст. Началните разчети на Министерството на финансите бяха за символичен ръст от 0.8%, след критики за подценяване МФ се поправи и заложи 2%, но ето че в навечерието на Коледа идват още по-оптимистични очаквания. 

Това стана ясно на заключителната пресконференция на министър Владислав Горанов. В срещата с медиите вчера се включиха и шефовете на НАП и агенция "Митници" Бойко Атанасов и Ваньо Танов, които през годината избягваха публични изяви. 

"По-високият растеж, който очакваме, е знак за връщане към предвидимостта на икономиката. Потребителското доверие се възстановява и показателно за това е вътрешното търсене", коментира Горанов. Той допълни, че ако растежът мине психологическата граница от 3%, това на свой ред ще е допълнителен импулс за икономиката. Въпреки това Горанов не се нае да прогнозира по-висок растеж за 2016 година от заложените 2.1 процента. Умереното темпо за догодина се обяснява с приключването на стария програмен период за еврофондовете през 2015 г. и със забавения старт на новите оперативни програми. 

Финансовият министър вчера изрази притеснения за общинските финанси през 2016 г. Според Горанов някои общини са доведени до фалит и една от първите задачи на министерството ще е да предложи промени в закона за публичните финанси, с които да стане възможно налагането на оздравителни програми на местно ниво. Идеята е централното правителство да има право да изисква общините да прилагат конкретни мерки за затягане на финансовата дисциплина. В момента хазната може да помага на местните власти с временни безлихвени заеми, но не може да се бърка на общинските съвети как да се управляват приходите и разходите. 

За разлика от тревогите си за общините Горанов е оптимист за предстоящата оценка на активите на банките. Според него вероятността да се наложи бюджетна подкрепа за някоя банка е пренебрежимо малка. 

Финансовият министър отчете, че 2015-а е била много успешна за двете приходни агенции - НАП и агенция "Митници". Ръстът на приходите от акцизи е особено впечатляващ - митничарите са събрали 550 млн. лв. повече от м.г. и като ниво събираемостта достига прогнозите, заложени за 2018 г. 

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

До края на януари НАП ще изготви подробна методология за прилагането на новия режим за удържане на ДДС за фирмени вещи, ползвани и за лични нужди. От думите на шефа на агенцията Бойко Атанасов се разбра, че за целта ще се търси информация от останалите страни от ЕС. Не стана ясно защо тази информация не е събрана преди изготвянето на съответните законодателни промени. На въпрос доколко с методологията може да се въведе праг за по-значими фирмени активи, за да не се налага да се декларират тривиални вещи като телефони, химикалки и пр., Атанасов обясни, че това би представлявало непозволено дописване на закона. Въпреки това данъчните ще концентрират усилията си в контрола на по-значими активи като имоти, коли и яхти, обясни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване