12/29/15 04:59
(http://www.klassa.bg/)

Световната търговия с оръжия достигна равнищата от Студената война

 Обемът на световния износ на въоръжения и военна техника за 2015 година възлиза на 92.8 милиарда долара – такива мащаби търговията с оръжие не е имала от времената на Студената война, отбелязва представител на Центъра за анализ на световната търговия с оръжия.
Друга забележителна тенденция през миналата година е значителният ръст на сенчестите, нелегални доставки на оръжие във връзка с възхода на ДАЕШ. Да се отчете точния му обем по разбираеми причини не е възможно. 

Всичките разчети на ЦАСТО са в американски долари, тоест по курса на долара към момента на сключването на договора за доставка по цени за съответната година. В разчетите са отчетени само легалните доставки на оръжие. 

„През 2015 година обемът на световните внос и износ на конвенционални оръжия (според класификацията на Регистъра на ООН) възлиза, по оценка на ЦАСТО, най-малко на 92.8 милиарда долара. Това е най-високият резултат от момента на приключването на епохата на Студената война”, каза източникът пред „Руская весна”. 

През последните години световният износ на въоръжение значително нараства. Например, през 2012 година, обемът му е бил 57 милиарда долара, през 2014 година почти 74.4 милиарда. По думите на анализатора, този висок ръст е свързан с началото на доставките по редица „мегаконтракти” на САЩ със страни от Близкия изток, преди всичко със Саудитска Арабия. 

Основни доставчици на оръжие. 

Първата тройка на страни-износителки на въоръжение е съставена от САЩ, Русия и Франция. Предсказуемият лидер на пазара са САЩ. Те през 2015 година са продали военна техника зад граница на стойност над 41 милиарда долара, което е 44.77% от общия обем. „Среброто” се пада на Русия с износ от 13.944 милиарда долара (15% от световните доставки). За разлика от САЩ, показателите на руския оръжеен износ за последните три години почти не се променя. 

Челната тройка се попълва от Франция. През 2015 година Париж е изнесъл оръжия на стойност 7,874 милиарда долара или 8,5% от световните доставки. Спрямо 2012 година, показателят на Париж е нараснал почти два пъти. 

След това се нареждат страните Германия, Великобритания, Израел, Италия, Испания, Китай и Швейцария.

Ръст на нелегалния износ 

Освен ръста на легалните доставки на оръжия, 2015 година бе белязана от безпрецедентно увеличение на сенчестия износ, обоснован от активността на терористичната групировка ДАЕШ в Сирия и Ирак. „Турция, Саудитска Арабия и Катар без да прибягват до сложни схеми за покриване на фактите по предаването на въоръжения, директно доставят оръжия на екстремистите в Сирия. В тази връзка най-големият пазар в сегмента на нелегалната търговия с оръжия е станала именно Сирия”, казва представителят на Центъра. 

В тази група страни, които могат да бъдат характеризирани като „черни дупки” в сегмента на нелегалната търговия с оръжия, влизат още Ирак, Афганистан, Либия, Мали, Судан и Нигерия. 

Ако по-рано нелегалният сегмент на пазара с оръжия Центърът оценяваше приблизително на около 2-3 милиарда долара годишно, то през 2015 година, по редица косвени оценки, той може да надвиши 5 милиарда долара или 5% от легалния пазар. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване