12/29/15 21:00
(http://www.klassa.bg/)

Секснаръчник на джихадиста: Ако насилваш майката, не пипай дъщерята

 В "Ислямска държава" съществува специална фетва, която регламентира кога и как да се изнасилват пленнички. Документът е издаден от Комитета за изследвания и фетви на халифата и публикуван от Ройтерс, след като е открит при акцията на американските сили за спецоперации през май, при която беше убит финансовия шеф на ИД Абу Саяф.

Това е една от многото ислямистки обществени регулации, като други установяват отношението към „неверниците” и продажбата на заграбени петрол и антики. Фетвата има силата на закон и показва как групировката се опитва да тълкува по своему вековни учения, за да оправдае сексуалното заробване на жени на териториите под неин контрол.

Сексуалната фетва съдържа 15 правила, сред които има и такова, което конкретно не позволява сношението с жена, която е в менструален цикъл или е бременна, както се забраняват и абортите.

Много от заповедите се отнасят до изнасилванията в семейства и „споделянето” на децата на робинята. Религиозните правила например забраняват на баща и син да имат сексуални отношения с една и съща робиня. „Ако собственикът на пленена жена, която има дъщеря, годна за сношение, има сексуални отношения с последната, на него не се позволява изобщо да се сношава с майка й”, гласи едно от правилата.

„Ако той се сношава с майката, тогава не му се позволява изобщо да се сношава с дъщеря й”, казва се в друго.

На „собствениците” е забранено да изнасилват две сестри едновременно, както и робини да се предават от баща на син или на други роднини.

Аналният секс е абсолютно забранен. Фетвата също гласи, че всяка робиня, която забременее от „собственика” си, трябва да бъде пазена и освободена след смъртта му.

На бойците не се позволява да продават робините си на някого, за когото знаят, че ще се държи зле с тях. „Собственикът на пленнички трябва да е състрадателен и мил с тях, да не ги унижава и да не им дава работа, която те не могат да свършат”, гласят указанията.

Това не е първият документ на „Ислямска държава”, с който се легитимира заробването и изнасилването, след като групировката отвлече хиляди жени и момичета от язидското малцинство в Ирак.

Някои жертви, които успяват да избягат, са разказвали пред правозащитни организации как млади жени и момичета са отделяни от семействата им и премествани организирано и методично на определени места в Ирак и Сирия. Те биват продавани или давани на джихадисти, които ги изнасилват и малтретират.

Професор Абдел Фатах Алауари, декан на Ислямския теологичен университет "Ал Азхар" - 1000-годишен център за ислямски науки в Египет, казва, че "Ислямска държава" няма нищо общо с исляма и преднамерено изопачава вековни предписания, които имат за цел по-скоро да сложат край на робството, а не да го насърчават.

"Ислямът проповядва освобождаване на робите, а не поробване. При появата на исляма робството вече го е имало. Юдаизмът, християнството, древногръцката, римската и персийската цивилизации са го практикували и са превръщали жените на враговете си в свои наложници. Ислямът смята това за нещо отвратително и е положил усилия постепенно да го премахне", каза Алуари.

През септември 2014 г. над 120 ислямски учени от цял свят изпратиха открито писмо до водача на ИД Абу Бакр ал-Багдади, оборвайки религиозните аргументи за много от действията му. Учените специално подчертаха, че връщането на робството е забранено от исляма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване