12/30/15 18:21
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: Преди 5 месеца Северната тангента беше ливада, ще стане Цариградско (видео)


Част от Северната тангента бе открита с обещание за 15 мин. от "Враждебна" до "Люлин"

"С изграждането на тази отсечка от Околовръстния път и на следващата - от моста над р. Какач до пътния възел със Северната скоростна тангента, която трябва да е готова след няколко месеца, от Враждебна до ж. к. "Люлин" ще се стига за около 15 минути, а не както бе досега за час-час и половина." Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров при откриването на 13-километров участък от Северната тангента и 3 км от Западната дъга на Околовръстния път.

Близо 48 млн. лв. са инвестирани в изграждането на участъка от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването изтъкна, че на обекта се е работело денонощно, като в някои дни на мястото е имало и по 2 400 машини. Той благодари на строителите, които нарече герои, и заяви, че е спасен проект, който е щял да бъде провален заради кабинета "Орешарски", а страната е щяла да загуби 220 млн. лв. финансиране по цялата оперативна програма "Регионално развитие".

"Абсурдно беше. Това само преди 5 месеца беше ливада", каза Борисов и посочи, че след три години тя ще стане като Цариградско шосе. "Надявам се догодина да направим целия този пръстен", посочи премиерът и изтъкна, че той ще облекчи движението.

След като благодари на строителите, премиерът благодари и на свещениците, които осветиха пътя. "Благодаря, отчета. Да не я наричаме Скоростна, защото след малко я пускаме, веднага знаете какво ще стане. Да я наречем само Северна, да не ги подтикваме да идват тук да се състезават, защото на тези осем платна стават чудни гонки", каза премиерът.

"А на вас ви пожелавам да посрещнет нова година безаварийно, не пийте ракия", завърши изказването си Борисов. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Откриване на първия участък от Северната тангента на СофияС всички усилия, които положихме през годината, спасихме цялата оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Заради тези партии, които направиха експеримента "Орешарски", българите щяхме да загубим 220 млн. лв. финансиране. Северната тангента е поредният провален проект от предишното правителство и ако то бе останало на власт, днес щяхме да върнем тези пари в Брюксел. Почти никога аз не благодаря на строителите. Тук благодаря на строителната камара и на всички фирми, които ме чуха и разбраха, че проектът трябваше да бъде факт към 31-ви декември. Имаше дни, в които на обекта работеха по 2 400 машини. Надявам се, догодина да завършим целия пътен пръстен, който образува Северната скоростна тангента заедно с Околовръстното и на практика свързва София с магистралите "Люлин", "Тракия" и "Хемус".

Posted by Бойко Борисов on Wednesday, 30 December 2015
Общата дължина на Северната тангентата е 16.54 км. Движението по 3 км от нея бе пуснато на 22 октомври, като останаха за довършване пътищата за достъп до директното трасе. Работата по проекта приключи реално в последния срок за изпълнение със средства от фондовете на Европейския съюз.

Стойността на договора за строителството е 47 820 000 лв. с ДДС, а изпълнител е Обединение "Трейс СОП" ДЗЗД.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване