12/30/15 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Това, че и на Север откриваме нови пътища, може само да ни радва

 

Обходен път на Монтана, изграден с 48,5 милиона лева от фондовете на ЕС, бе открит от премиера Бойко Борисов, министритеЛиляна Павлова и Ивайло Московски и кмета на Монтана Златко Живков.

Само с два реализирани обекта - обходният път и водният цикъл, в Монтана са инвестирани над 100 млн. лв., отбеляза премиерът Бойко Борисов при откриването на пътя днес. По думите му, показателно е, че това вече се случва не само в Южна, но и в Северна България.

"Обходният път на Монтана струва близо 48 млн. лева, водният цикъл в града е 53 млн. лева, заяви Борисов. „Ето ги само над 101 млн. лв., които са влезли само в областта, а и колко други има още", допълни той .

„Истински се радвам, че на Юг има такива отсечки. Това, че вече и на Север се правят, може само да ни радва и да ни кара да се чувстваме горди", заяви премиерът.

Министър-председателят заяви, че благодарение на добрата работа на правителството и институциите през тази година в бюджета са събрани 2,7 милиарда лева повече. В същото време се е наложило да бъдат изплатени 3,8 милиарда лева на вложители в КТБ. За цялостно обновяване на международния път Е-79 са нужни пет милиарда. "Сами разбирате каква загуба понесохме с фалита на тази банка и колко средства можехме да отделим за инфраструктура и други инвестиции", каза Борисов.

Той благодари на свещениците, които днес осветиха новата отсечка. "Пожелавам си Господ да е с нас, той като е с нас, всичко едно по едно ще стане", каза още той.

„Отчетата казват: „Чукай, за да ти отворят, искай, за да ти дадат". Някои градове се управляваха лошо, други много добре. Монтана е от тези, които се управляваха добре. Действително работим повече и приходите, които успяхме да съберем са над 2,6 млрд. повече", посочи премиерът.

Той коментира, че за да се направи целият път до Дунав мост плюс автомагистрала „Струма" и цялата автомагистрала „Хемус" са необходими 5 млрд. лв.

Министър Павлова посочи, че пътят е двулентов и е с дължина 13 километра. Той е изключително важен за Монтана, защото ще изведе тежките камиони - преминаващи по направлението от София към моста Видин-Калафат и обратно - от центъра на Монтана.

"За една година наваксахме изоставането и усвоихме на 100 процента средствата по ос "Пътища" от оперативна програма "Транспорт" на ЕС 2007-2013 г.", обяви Павлова.

Със средствата са изградени 300 километра нови магистрали, обходи на Монтана, Враца, Габрово, Кърджали. В близко време ще бъде открит обходният път на Берковица, ще завърши ремонтът на пътя през старопланинския проход Петрохан.

През следващите години община Монтана ще може да получи 20 милиона лева за проекти по оперативната програма "Региони в растеж", а община Лом - 18 милиона лева, уточни Лиляна Павлова.

Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски заяви, че усвояемостта на средствата по оперативната програма "Транспорт 2007-2013 г." ще достигне и надмине 95 процента. "В бъдеще предстои в Северозападна България да се направят много нови пътища, регионът да изглежда по съвсем друг начин и инвеститорите да дойдат в него", каза Московски.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване