12/30/15 16:15
(http://www.klassa.bg/)

Италиански кмет гаси пещи за пици заради смог

 Близкото до Неапол градче Сан Виталино остана най-неочаквано без пици – кметът Антонио Фалконе заповяда незабавно да бъдат загасени всички пещи за печене на прочутата местна вкуснотия. Причината за решението, хвърлило в паника жителите на подопечната на първия гражданин територия, е небивалото замърсяване на нейния въздух. От 106 дни не е валял дъжд, който да отмие надвисналия над селището смог, нито пък е духал по-силен вятър, който да го разкара. И тъй като в шестхилядния Сан Виталино няма бълващи мръсен дим индустриални предприятия, а движението на автомобили и камиони е съвсем рехаво – отнесоха го пещите на дърва и въглища в многобройните пицарии.

Според местните медии лоша шега на жителите и гостите на градчето, славещо се като „мека” на прочутия неаполитански специалитет, изиграла инсталираната неотдавна в паркчето срещу общината мижава станция за измерване на чистотата на въздуха. По принцип през последните дни нейните датчици отчитали съдържание на вредни за здравето на хората дребни частици далеч над допустимите от закона норми. Но въпросният невидим с просто око прахоляк правел направо гигантски скок вечер, когато над Сан Виталино се понасял гъстият дим на запалените пещи на пицариите и на фурните за хляб в района. Съответно на кмета не му трябвало много време, за да си даде ясна сметка, че освен природата – скрънза на дъжд и вятър, основен „спонсор” на злото са иначе работещите за хората „потребители” на твърдо гориво . После заповедта била издадена на бърза ръка – до 31 март догодина ще могат да работят само онези пицарии и фурни, чиито пещи са екологични или иначе казано – ползват електрически ток. Мярката срещу непослушните е затваряне на заведението им при констатирано само едно нарушение.

Както можеше и да се очаква, решението на Антонио Фалконе бе посрещнато на нощ от собствениците на пицарии в Сан Виталино, които заплашиха, че ще се изнесат дружно от града и ще го лишат от славата му. Протестът на недоволните пък техни клиенти бе оглавен от постоянното гадже на експремиера Силвио Берлускони – Франческа Паскале. Оказа се, че когато се прибирала в Неапол, тя ходела винаги в Сан Виталино, за да хапвала местната вкуснотия в пицарията „Кавалино”.

Иначе италианските медии вчера безпристрастно подчертаха, че заради якия смог вече като Пекин е не само Милано, но същите са още много градове, начело със столицата Рим, Флоренция, Торино и дори проветливия Неапол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване