12/30/15 16:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Над 2 300 души са загинали от началото на руските удари в Сирия, една трета са цивилни


Общо 2371 души, близо една трета от които - цивилни, са загинали при започналите преди три месеца руски въздушни удари в Сирия, съобщи БТА, като с позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Убити са 655 бойци от джихадистката групировка "Ислямска държава" и 924-ма от бунтовнически групировки и от сирийския клон на Ал Кайда - Фронт "Ан Нусра".

Цивилните жертви са 792, сред които 180 деца и младежи под 18-годишна възраст и 116 жени, уточни организацията, която разполага с широка мрежа от медицински източници и активисти в Сирия.

Вчера Вашингтон съобщи, че стотици цивилни са били убити при ударите от Русия, които нарече "слепи". "Руските въздушни удари в Сирия отнеха живота на стотици цивилни, включително служители на спасителните служби, поразиха медицински заведения, училища и пазари", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

На 23 декември подобни обвинения отправи и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". Според нея ударите в населени райони може да представляват военно престъпление. Руското министерството отхвърли твърденията като "лъжливи" и "недоказани".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване