12/30/15 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Най-големите сделки на 2015 г.

 Добрата новина за сливанията и придобиванията в България за изминалата година определено беше прекратяването на тенденцията от последните 5-6 години за изтегляне на чуждестранните инвеститори от местния пазар. И макар страната все още да остава по-скоро в периферията на инвеститорския хоризонт, не липсват и международни купувачи, като интересът е главно върху добре работещи компании със силен продукт и установено присъствие на българския, но и на чуждестранни пазари. Тези определения важат и за повечето от водещите сделки на пазара през 2015 г.

1. БТК
Най-голямата от тях е за БТК, за която българският бизнесмен Спас Русев и руската финансова група ВТБ ще платят 330 млн. евро. Продажбата, наложена от необслужването на мостов заем за 150 млн. евро, вероятно ще бъде завършена през януари 2016 г., след получаването на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Телекомът сменя собствеността си за шести пореден, но не и за последен път – целта на купувачите е още до края на 2016 г. да започнат да търсят възможности за препродажба срещу печалба. Операторът до тук все се придобива от финансови инвеститори и не успява да стане част от голяма телеком група.

2. "КАИ груп"
Продажбата на производителя на керамични плочки "КАИ груп" е един от редките случаи, в които глобалният лидер в даден сектор купува българска компания. За местната група американската Mohawk Industries плати около 195 млн. евро на досегашния собственик – също американския инвестиционен фонд Advent (пръввият приватизатор на БТК). Влизането в портфолиото на водещия световен играч при подовите настилки, който до момента нямаше други мощности в Източна Европа, дава на "КАИ груп" възможност да се превърне в ключова за региона компания.

3. "Близу"
Третата и последна в обзора на годината сделка на стойност над 100 млн. евро също е от телекомуникационния сектор. В нея срещу 119.7 млн. евро водещият кабелен фиксирани доставчик на телевизия и интернет стана собственост на "Мобилтел" и част от Telekom Austria. Сделката беше очаквана на пазара, тъй като досегашният акционер – шведския фонд EQT, вече на два пъти беше опитал да излезе от инвестицията.

4. "Амета холдинг"
Разградският производител на пилешко с марката "Лудогорско пиле" привлече като стратегически инвеститор един от най-големите европейски играчи в сегмента – германската Paul Wesjohann & Co. (PHW). Официалната цена на сделката, чрез която PWH придоби 50% от българския бизнес, не беше обявена, но по оценки на пазара е между 10 и 20 млн. евро. Продавач е "Бългериън американ фуудс лимитид", която се свързва с Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ).

5. Хотел Hilton
Само за две години столичният хотел Hilton сменя собствеността си за втори път, след като през 2013 г. беше купен от Спас Русев. Тогава той плати 24 млн. евро на изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group, като част от покупката беше финансирана със заем от пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", която е собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Сега пловдивското дружество придобива хотела в сделка, чиято цена не се съобщава, но вероятно е от порядъка на платената преди две години, или около 20 млн. евро заради малък нов заем.

При останалите по-големи сделки за годината има и други примери за български компании, успели да привлекат като стратегически инвеститори водещи международни играчи. Такъв е случаят с австрийския лидер на мебелния пазар XXXLutz, който чрез собственика си XLCEE Holding, купи 67% от капитала на двете дружества, които развиват българските вериги "Аико" и "Моббо"

Раздвижването на имотния пазар през годината също е осезаемо. Сред знаковите сделки за изминалите месеци е договорената в края на 2015 г. продажба на незавършения софийски мол Plaza West, който ще стане мажоритарна собственост (89.4%) на гръцкия фонд за имоти NBG Pangаea срещу 23 млн. евро, след като бъде завършен и заработи. Друг незавършен мол, който обаче в бъдеще няма да бъде търговски център, а ще се превърне в здравно заведение, е варненският Galleria, който беше придобит от част от инвеститорите във веригата "Сити клиник". Собствеността си смени и пловдивският "Марково тепе".

Сред по-съществените сделки за годината е и придобиването на българския клон на гръцката Alpha Bank от Пощенска банка, която също е собственост на гръцка финансова институция – Eurobank. По информация от пазара продажбата е на символичната стойност от 1 евро, но включва "всички банкови дейности на Alpha, които са на обща стойност 500 млн. лв., както и кредити за 800 млн. лв." Сделката вече получи нужните регулаторни одобрения, но вероятно ще бъде финализирана след провеждането на надзорните проверки за качеството на активите в българската банкова система през първата половина на 2016 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване